Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dan ]

06. 04. 2021. 06:49 >> 06:50
2

TRAŽE PREKO 3 MILIONA EURA

Vlasnici malih hidroelektrana tuže državu

Ročište po tužbi četiri kompanije, koje stoje iza neizgrađenih malih hidroelektrana „Bukovica 1 i 2”, juče je odloženo u Privrednom sudu zato što nije bilo uslova da suđenju prisustvuju novinari. Sutkinja Borjanka Zogović odgodila je pripremno ročište za nekoliko dana, kada bi trebalo da se steknu uslovi za korišćenje velike sudnice, koja dozvoljava prisustvo javnosti, piše Dan.

Radi se o tužbi kompanija „Hidra”, „IMP”, „Igma enerdži” i „Hidra MNE”, iza kojih, između ostalih, stoje Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika države Mila Đukanovića, i Igor Mašović, brat doskorašnjeg predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića.

Punomoćnik tužilaca, koji su državu tužili zbog naknade štete usljed raskidanja ugovora o koncesiji za gradnju malih hidroelektrana, jeste advokat Ana Đukanović, sestra predsjednika države.

Prema podacima iz tužbe, u koju je uvid imao dnevni list Dan, tužioci traže nešto više od tri miliona eura, koliko su navodno do sada iznosili njihovi troškovi i druga ulaganja, ali i izmaklu dobit, odnosno prihod za period od 30 godina, koliko je trebalo da traje koncesija za konzorcijum „Hidra MNE”.

Tužbom se traži naknada za trošak izrade elaborata, revizija hidrološke studije, izrade idejnog rješenja, troškova pravne i finansijske konsultacije, dnevnica, prevoza na teritoriji više država, izrade geološke studije, nultog stanja biodiverziteta, iznajmljivanja kancelarijskog prostora, kupovine službenog vozila…

Na pripremno ročište juče u Privrednom sudu došla je advokat Ana Đukanović, ali i umješač na strani tužene Vasilije Miličković, manjinski akcionar Elektroprivrede (EPCG), koja je od konzorcijuma „Hidra MNE“ trebalo da otkupljuje struju, kao od jednog od povlašćenih proizvođača.

Miličković je, sa saradnicima, uoči suđenja održao performans ispred zgrade Privrednog suda, koji je trajao oko 20 minuta. Tokom tog vremena na zgradi suda smjenjivali su se transparenti na kojima je, između ostalog, pisalo da se radi o pljački građana Crne Gore putem koje se puni budžet porodice predsjednika države.

U podnesku Miličkovića, koji je predat sudu, između ostalog, piše: „Tekuća parnica se vodi po tužbi tužilaca protiv države Crne Gore, koja je većinski akcionar u AD EPCG, a ja kao manjinski akcionar u tom privrednom društvu sa 90 akcija i moja firma „M&V-Company” iz Podgorice sa 4.211 akcija u tom AD trpim ogromnu finansijsku štetu od investitora i proivođača električne energije iz mini-hidroelektrana i vjetroelektrana od kojih smo prinudno i protivustavno prinuđeni da tu njihovu energiju od konkurencije, u prioritetu otkupljujemo po cijeni od 104,4 eura po megavat-času, odnosno po višestruko skupljoj cijeni od naše prodajne cijene koja iznosi oko 36 eura po megavat-času”.

Sutkinja Zogović juče je saopštila da još nije odlučila da li će Miličković da dobije status umješača na strani tužene. Odluka o tome trebalo bi da bude donijeta na narednom ročištu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније