Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 06. 2021. 08:09 >> 08:30
3

ARBITRAŽA

Njemci od Budve traže preko sto miliona eura

Skupština opštine Budva juče je na hitno zakazanoj sjednici većinom glasova donijela odluku o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko-austrijski koncern WTE/EBH vodi protiv lokalne uprave, koju je predložio gradonačelnik Marko Bato Carević, objavio je Dan.

On je kazao da mu nije ni na kraj pameti da politizuje priču.

“Znate da je u oktobru, novembru najavljeno da će krenuti sa međunarodnom arbitražom i da je stav Skupštine bio da se osnaži pravni tim. Nije mi bio problem da donesem odluku o angažovanju advokata, donosio sam i mnogo teže odluke, ali sam cijenio da treba da se upoznaju građani preko parlamenta. Želimo da budemo pobjednici u ovom sporu. Ono što me zabrinjava je da sa našom Vladom za koju smo se borili, nijesmo imali ni trećinu kontakta u odnosu sa onom prethodnom. U ovaj spor treba da se uključi premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija. Zašto nije premijer imao vremena, a dolazio je u susjedne opštine, da posjeti Budvu koja gori u paklu problema”, izjavio je Carević i naglasio da to vidi kao političku priču jer Krivokapić i pored urgencija koje je poslao izbjegava da se sretnu.

Naglašava da se ovakvi problemi ostavljaju DF-u da ih rješava i to vidi kao politizaciju.

“Nismo se još sreli da popričamo, jedino što smo od nove Vlade dobili dopis da moramo da vratimo onih 29 miliona eura, koje je prethodna Vlada dala Njemcima. Ono što je važno zbog građana da znaju jeste da smo mi preduzeli pravno sve što treba i da nemamo podršku Vlade. Ja preuzimam svu odgovornost na sebe, ali je potrebno da izaberemo tim pobjednika, kako bismo uspjeli u ovom sudskom procesu”, poručio je Carević, prenosi portal Vijesti.

Za donošenje odluke glasala je kompletna koalicija „Za Budućnost Budve” odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Prave Crne Gore i Socijalističke narodne partije, dok je šest odbornika Demokrata bilo uzdržano.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije iz redova SDP, Građanskog pokreta URA, ali i koalicije okupljene oko DPS-a iz redova SD, LP i Crnogorske.

Carević je prije tri dana zatražio hitno održavanje sjednice, što je šef parlamenta Krsto Radović i prihvatio.

Obrazlažući odluku šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović naglasio je da Opštini prijeti stotinu miliona eura štete koju njemačko-austrijski koncern WTE/EBH traži da naplati.

“Poznato je da je ova kompanija koja je izgradila postrojenje za tretman otpadnih voda pokrenula arbitražni postupak u Frankfurtu tražeći na ime fiktivne garancije naplatu odštete od 64 miliona eura. Prošlog mjeseca je WTE/EBH pokrenula i arbitražni postupak u Ženevi za naplatu 31,9 miliona eura. Nije nam poznato da li novi arbitražni postupak isključuje onaj u Frankfurtu. Znači.u pitanju su dva arbitražna postupka od više od stotinu miliona eura. Zna se da je po srijedi koruptivni posao gdje su pojedinci priznali krivicu”, izjavio je Jovanović obrazlažući odluku.

On je naveo da bi, ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EBH, bili dovedeni u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva.

Istakao je da je Carević predložio da se osnaži pravni tim i to advokatima Andreasom Daksbergerom, partnerom att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE, Aleksanderom Šultmajerom, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru, kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније