Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Vikend novine ]

03. 07. 2021. 08:07 >> 07:44
3

PRODAJA AVIO-KARATA

Montenegro erlajns otvara poslovnice

Kompanija Montenegro erlajns počinje sa radom, jer je plan reorganizacije stečajnog upravnika Saše Zejaka prihvaćen, potvrđeno je Vikend novinama.

Kako je kazala saradnica stečajnog upravnika Dina Šabotić, poslovnice Montenegro erlajnsa uskoro će početi sa radom.

„Počinjemo sa radom poslovnica, gdje će biti moguća kupovina avio-karata svih kompanija, ali i Air Montenegra, kao strateškog partnera. Dio radnika će biti vraćen na posao, a uz poslovnice nudićemo i transfer putnika, što je Montenegro Airlines i prije radio s obzirom da ima veliki vozni park sa vozilima starim od po svega nekoliko godina”, istakla je Šabotić.

Održavanje aviona

Ona posebno ističe da je Montenegro erlajns pred povratkom tzv. PART-a 145.

“PART145 odnosi se na se na održavanje vazduhopolova i odobrava ga Agencija za civilno vazduhoplovstvo. Dakle, dobijanjem PART-a 145 Montenegro erlajns će ponuditi Air Montenegru održavanje aviona”, ističe Šabotić, dodajući da će i u ovom dijelu biti uposleno više desetina radnika Montenegro erlajnsa.

Takođe, kako tvrdi Šabotić, Montenegro erlajns je ušao u proces dobijanja evropskog PART-a 145, koji odobrava EASA Evropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

Izdaju poslovne prostore

Prema njenim riječima, stečajna uprava se odlučila da poslovne prostore kompanije u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i u zgradi kompanije Normal u Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog) ponudi za izdavanje.

„Ovi prostori će bi ti ponuđeni u zakup jer postoji interesovanje za njih”, rekla je Šabotić.

Upisivani tereti

Stečajna uprava je, objašnjava Šabotić, otkrila je i da su pred stečaj kompanije upisivani tereti na poslovne prostore Montenegro erlajnsa.

„Na poslovni prostor u Budvi tokom 2021. godine upisano je osam tereta, a na Upravnu zgradu pred stečaj je upisano čak 39 tereta. Poslovni prostor na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici opterećen je sa šest tereta. Takođe, tereti su upisivani i na vozila Montenegro erlajnsa, koje je stečajni upravnik u skladu sa zakonom odbio”, zaključila je Šabotić.

Državi osporen 121 milion eura potraživanja

Stečajni upravnik Montenegro erlajnsa Saša Zejak od prijavljenih 169.704.069 eura potraživanja priznao je svega oko 34 miliona eura. Od priznatih 34 miliona eura, oko 13 miliona su dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, dok je oko sedam miliona dug prema Aerodromima.

Kada se od ukupnog iznosa odbije 20 miliona, koliko bi praktično država morala sama sebi da uplati s obzirom da je Uprava prihoda državna institucija, kao i da su Aerodromi, takođe, u vlasništvu države, ukupno dugovanje Montenegro Airlinesa, shodno podacima stečajne uprave, iznosi 14 miliona eura.

“Od ukupnog iznosa od 169.704.069 eura, prihvaćeno je 33.880.893 eura. Osporeno je oko 135 miliona eura, a od toga državi 121.833.606 eura. Osporena su i sva razlučna prava na pokretnu i nepokretnu imovinu Montenegro erlajnsa”, objasnila je Šabotić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније