Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 07. 2021. 12:57 >> 13:00

STIJOVIĆ

Nulta tolerancija na ilegalni i neregulisani ribolov

Radimo na dodatnom poboljšanju prikupljanja podataka i monitoringa, kontrole i nadzora, što će podrazumijevati efikasniju borbu protiv ilegalnog, neprijavljenog i neregistrovanog i ribolova i bolje cjelokupno upravljanje ribolovnim resursim, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aeksandar Stijović govorio je na sastanku na visokom nivou – gdje je predstavljena Nova vizija održivog ribarstva i akvakulture u Sredozemnom i Crnom moru koji je ogranizovan u saradnji Evropske Komisije I Generalne Komisije za ribarstvo za Mediteran (GFCM) Ujedinjenih nacija.

Tokom online sastanka 25 evropskih ministara i oko 175 visokih predstavnika medjunarodnih institucija predstavljena su idejna rješenja i aktivnosti u kontekstu usvajanja zajedničke strategije za očuvanje i održivog korišćenja morskih živih resursa u Sredozemnom i Crnom moru.

"Stijović je istakao značaj nove GFCM strategije do 2030. godine, naglasivši da su njeni osnovni principi, kao što su multidisciplinarni pristup i regionalna i subregionalna saradnja, najbolji put kojim treba ići, naglasivši da se mnoge aktivnosti koje je Crna Gora već planirala da uradi u narednom periodu u sektoru ribarstva savršeno podudaraju sa aktivnostima planiranim kroz ovu strategiju", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Stijović je istakao da će nastaviti sa programom praćenja odbačenog ulova, kao i sa radom na uspostavljanju zaštićenih morskih područja.

"Naš cilj je i dalja harmonizacija nacionalnog zakonodavstva, prije svega u pogledu izrade planova upravljanja na nacionalnom i bilateralnom nivou” poručio je Stijović.

Ministar je istakao značaj formiranje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadranskog mora u Kotoru, kao projekat koji je, između ostalog, namijenjen unapređenju očuvanja morskih kornjača i nastavku monitoringa morskih sisara, što predstavlja dio strategije plana upravljanja za Kotor kao UNESCO-ovo prirodno kulturno nasljeđe.

“Naša generacija posvećena je očuvanju prirodnih resursa mora i pronalaženju prave ravnoteže te dragocene, ali krhke ravnoteže između ljudskog postojanja i prirode, i spremnosti da preokrene sve one negativne antropogene uticaje koji su doveli do klimatskih promena”, zaključio je Stijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније