Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG [ M.M. ]

10. 09. 2021. 21:30 >> 21:29
1

VLADINE MJERE POMOĆI

Nastaviti podršku ugostiteljima, uključiti i sektor trgovine

Vlada je ove godine izdvojila stotinu miliona eura za očuvanje privredne aktivnosti i radnih mjesta. Privrednici su, uglavnom, zadovoljni mjerama, i očekuju da neke od njih, poput subvencija budu primijenjene i u narednom periodu.

Za očuvanje pivredne aktivnosti i radnih mjesta Vlada je tokom ove godine odobrila subvencije vrijedne 100 miliona eura za 17 000 privrednih subjekata, najviše turističkoj privredi. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja kažu da su zadovoljni rezultatima, naročito u turizmu čiji prihodi su se vratili na nivo prije kovida.

"Svi poslodavci koji su bili korisnici ovog vida pomoćii imali su obavezu da zadrže svoje radnike", kazala je iz Ministarstva ekonomskog razvoja Renata Milutinović.

U Uniji poslodavaca kažu da su, s obzirom na stanje javnih finansija, izdvojena značajna sredstva privredi, koja su pomogla kompanijama da očuvaju poslovanje i ne otpuštaju radnike.

"Kao ključni zahtjev privrednika je ispoštovan i pomogao je privrednicima i najugroženijim djelatnostima kao i da se stabilizuje stanje i očuvaju radna mjesta", istakla je iz Unije poslodavaca Suzana Radulović.

I u Privrednoj komori zadovoljni su Vladinim mjerama jer su prihvaćene između ostalih i preporuke o osnivanju kreditno garantnog fonda.

"Na taj način se uspjelo povećati limit državne pomoći, povećati procenat subevncionisanja zarada, kao i proširiti spisak najugroženijih djetnosti u petom paketu", poručila je iz Privredne komore Slavica Pavlović.

Iz poslovnih asocijacija očekuju da neke od mjera, poput subvencija budu primijenjene i u narednom periodu. I da bude uključen sektor trgovine.

"Imamo olakšice za zapošljavanje novih lica sa ZZZCG, međutim, do nas stižu informacije da to nešto ne funkcioniše", kazala je iz Unije poslodavaca, Suzana Radulović. 

"I dalje nastaviti podršku ugostiteljima i turističkoj privredi primjenom snižene stope PDV sa 7 odsto za pripremanje i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima", istakla je Pavlović.

Iz Ministarstva kažu da je predviđeno da gotovo sve mjere iz ovogodišnjih paketa pomoći budu primijenjene do kraja godine. Isplata subvencija zavisiće od epidemiološke situacije.

Prioritet su razvojni projekti, kažu u Ministarstvu, a ukoliko epidemijska situacija bude uticala na poslovanje privrednih subjekta Vlada će razmotriti nove mjere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније