Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

13. 09. 2021. 15:20 >> 16:38
1

KORDIĆ

Preduzeća da iskoriste funkcionalno jedinstveno tržište

Crna Gora je spremna da se pridruži novom strateškom i integrisanom pristupu koji će omogućiti malim i srednjim preduzećima da u potpunosti iskoriste funkcionalno jedinstveno tržište, saopštila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić.

Ona je kazala da je Crna Gora spremna da se pridruži novom strateškom pristupu koji će ubrzati napore na zaštiti i osnaživanju potrošača, fokusirajući se na jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, s posebnim osvrtom na sektor turizma i socijalne ekonomije.

Ona je na sastanku sa šeficama radnih grupa za poglavlja šest i 20 iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Majom Jokanović i Renatom Milutinović, navela da Crna Gora, koristeći većinu dostupnih instrumenata EU za razvoj svojih kapaciteta i potencijala, potvrđuje da želi da postane kredibilan dio Unije.

Poglavlja šest i 20 se odnose na privredno pravo i preduzetništvo i industrijsku politiku.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da su na sastancima razmotrene tekuće i planirane aktivnosti u pogledu ispunjenja završnih mjerila u ta dva poglavlja.

Kordić je pozdravila donošenje novih odluka o obrazovanju radnih grupa i ukazala na potrebu za definisanjem vremenskog okvira za ispunjenje obaveza, uključujući i Mapu puta za ispunjenje završnih mjerila.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa planiranim aktivnostima koje se odnose na usklađivanje s pravnom tekovinom EU i jačanje administrativnih kapaciteta, koje proizilaze iz Programa pristupanja Crne Gore EU.

“Istaknuto je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u dijelu zakonodavnog okvira i administrativnih kapaciteta u poglavlju šest i dogovorene naredne aktivnosti koje će doprinijeti ispunjenju završnih mjerila, u skladu sa preporukama Evropske komisije (EK)”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o poglavlju 20, Kordić je ukazala na koristi koje će Crna Gora, shodno primjeni Nove metodologije, imati od rane integracije, posebno kroz Okvirni program jedinstvenog tržišta u novoj programskoj i finansijskoj perspektivi do 2027. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније