Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

25. 10. 2021. 16:26   >>  16:28 5

SPAJIĆEV RESOR

Mijenjaju zakon da obuzdaju cijene goriva

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sprema predlog izmjena Zakona o akcizama, kako bi se obezbijedilo da Vlada može odmah da interveniše usljed značajnijeg povećanja cijene goriva, zbog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu, potvrđeno je Portalu RTCG u izvršnoj vlasti.

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Milojko Spajić, objasnili su da bi predviđene promjene podrazumijevale da Vlada, kada dođe do značajnijeg povećanja cijena na mineralna ulja na svjetskom tržištu, može da donese odluku o umanjenju iznosa akciza do određenog nivoa na bezolovni benzin i gasna ulja na period od mjesec.

Odluka Vlade bi mogla da se prolongira duže od mjesec, ukoliko bude potrebe, a to će zavisiti od kretanja cijene goriva.

Osim toga, Ministarstvo, kroz program Evropa sad, koji je jednoglasno podržao Socijalni savjet, i koji će biti dio Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu, uvodi niz mjera kroz reformu poreskog sistema - za povećanje životnog standarda građana, rast zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije na tržištu rada.

Predložene mjere se odnose i na povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura.

Iz Minstarstva su kazali da tim povećanjem i smanjenjem poreskog opterećenja na teret zaposlenog, odnosno uvođenjem neoporezivog dijela zarade, svim zaposlenima u Crnoj Gori od 1. januara naredne godine treba da bude povećana neto zarade, pri čemu najveće povećanje ostvaruju zaposleni sa najnižim primanjima.

Sadašnji nivo akciza primjenjuje se od januara 2017. godine

Oni su dodali da se sadašnji nivo akciza primjenjuju od januara 2017. godine, odnosno iz perioda prošle Vlade čije “pojedine članice vlasti tek sada istupaju protiv onoga što su sami usvajali, a tada građanima nijesu ponudili rješenja za rast standard”.

Iz tog Vladinog resora su kazali da smanjenje akciza od po nekoliko centi ne donosi značajan efekat za građane, dok budžetu oduzima oko deset miliona eura upravo namijenjenih za građane.

“Mi smo sve preduzeli da dođe do rješenja na duži rok i održiv način. Obezbjeđuju se veća primanja da bi se amortizovali cjenovni udari, koji zavise od rasta cijena energenata na međunarodnom tržištu, kao i planiraju promjene Zakona o akcizama da bi se moglo odmah reagovati usljed značajnije promjene cijene goriva”, rekli su iz Ministarstva.

Uz mjere o povećanju standarda već od januara radi se i na uvođenju takozvanih hemijskih akciznih markica, odnosno markiranju goriva da bismo tačno znali koliko se goriva stvarno prometuje i da se dođe do dodatnih prihoda.

“Tada se na održiv način može razgovarati o akcizama, odnosno može se otvoriti prostor i za njihovo smanjenje”, kazali su u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније