Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

16. 11. 2021. 06:44   >>  06:23 4

PRESUDA PROTIV CRBC

Zbog uništavanja riba u Tari da plate 200 hiljada

Osnovni sud u Podgorici presudio je da je kompanija "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) dužna da plati oko 200 hiljada eura na ime nakande štete zbog uništavanja riba i drugih vodenih organizama u rijeci Tari tokom izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare. Presudu je sudija Vesna Banjevic izrekla 8.novembra ove godine, a po tužbi Sportskog ribolovnog društva "Tara i Morača". 

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Podgorici, u koju je uvid imao Portal RTCG, usvaja se tužbeni zahtjev, i obavezuje se CRBC da plati naknadu štete po tri osnova.

"Nankada štete po osnovu uništavanja riba i drugih vodenih organizama, da tužiocu isppalti iznos od 34.500 eura. Naknada stvarne i buduće štete zbog izgubljenog prinosa ili prirodnog prirasta riba za vremenski period od 27.aprila 2018.godine do 27.aprila 2024.godine, da tužiocu isplati iznos od 60.750 eura", navedeno je u tekstu presude. 

Kako se ukazuje, CRBC je dužan da plati i 87.600 eura radi naknade štete, stvarne i buduće, usljed nemogućnosti izdavanja ribolovnih dozvola zbog uginuća riba i drugih vodenih organizama, za vremenski period od 27.aprila 2018.godine do 27.aprila 2024.godine. 

Sud je izvršio uvid u nalaze inspekcije, iskaze svjedoka i foto i video materijal, a sud je izašao i na lice mjesta 24.januara ove godine. 

"Konstatovano je da iz obližnjeg tunela, koji se gradi za potrebe autoputa, izlaze cijevi, koje služe za slivanje cementne vode i ostale prljavštine iz tunela, u tri manja bazena, koji se nalaze na samoj obali rijeke Tare, odakle se ta ista voda odliva u Taru, bez ikakvog prečišćavanja. Uz put prema mjestu Uvač, niz brdo se spušta cijev koja, po kazivanju tužilaca, služi za odvođenje otpadnih voda direktno u rijeku Taru, bez ikakvih prečišćavanja", navodi se u tekstu presude. 

Pokazan je i nalaz nadležnog inspektora, prema kome se zakonom obavezne mjere zaštite životne sredine ne poštuju u praksi. 

"U rijeku Taru ispuštaju se otpadne vode sa visokim sadržajem suspendovanih materija, bez prethodnog tretmana. Na mostu 27, petlja Mateševo, izvođač postavlja platformu unutar rijeke Tare", navodi se, između ostalog, u nalazu inspekcije. 

Tužilac, Sportsko ribolovno društvo "Tara i Morača", koje je zastupao advokat Vladimir Čađenović, ugovorom od 27.aprila 2018.godine zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede, dobilo je na korišćenje i upravljanje prirodno dobro, pa je ovakvim postupanjem, kako se navodi u presudi, njemu nanijeta šteta. Ugovor između ovog sportskog društva, i ministarstva, sklopljen je na osnovu Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније