Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

09. 01. 2022. 15:47   >>  15:53 1

MRDOVIĆ

CRBC izdala instrukcije za plaćanje 78 miliona eura

China Road and Bridge Corporation (CRBC) izdala je Vladi instrukcije za plaćanje 78 miliona eura po osnovu radova na prioritetnoj dionici auto-puta za period od tri godine i četiri mjeseca, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Predstavnica ASP-a, Ines Mrdović, je objasnila da to pokazuje dio faktura koje je CRBC dostavljala Vladi u vezi gradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, koje se odnose na period od sredine 2018. do oktobra prošle godine i obuhvataju glavne i naknadno ugovore dodatne radove na auto-putu.

„Fakture za period do sredine 2018. godine su sakrivene od javnosti, ali ukoliko je CRBC i u tom periodu izdavala instrukcije za plaćanja preko svog računa u Prvoj banci, a ako se uporede drugi dostupni podaci, može se pretpostaviti da se radi o iznosu od još oko 60 miliona eura“, rekla je Mrdović.

Ona je dodala da nije poznato da li je CRBC odlučila da isplate u eurima idu na njen račun u Prvoj banci zato što je od te finansijske kompanije dobila najpovoljnije bankarske uslove, ali da je poznato da kompletan trošak izgradnje dionice auto-puta pada na teret građana.

Mrdović je navela i da dio faktura od sredine 2018. godine pokazuje da je CRBC izdavala instrukcije za plaćanja na račun u Kini, u dolarima. Fakture za taj periodu su bile vrijedne preko 355 miliona USD.

„Do tada, na osnovu dostupnih podataka, može se pretpostaviti da je dolarska vrijednost isplata još 474 miliona, a uključujući i avans plaćen početkom 2016. godine, od nepunih 190 miliona USD“, rekla je Mrdović.

Ona je upozorila da je dio faktura sakriven od javnosti, kao i da postojeća dokumentacija ne pokazuje plaćanja CRBC podizvođačima, kojima je kineska kompanija dodijelila poslove vrijedne preko 40 odsto ukupno ugovorenog posla od 809 miliona, kasnije uvećanog za još 50-ak miliona, ne računajući izdvojeni tender za struju za auto-put od 39 miliona.

„Nije poznato da li Vlada namjerava da objelodani taj dio informacija i generalno tokove novca u vezi sa strateškim infrastrukturnim projektom“, rekla je Mrdović.

Ona smatra da bi objava mogla da ponudi potpunije informacije o projektu, zbog kojeg je, kako je ocijenila, papreno zadužen niz budućih generacija, kao i da pomogne analitičarima i istraživačima u njihovom radu na tu temu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније