Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

31. 01. 2022. 14:10 >> 14:11
1

USSCG

Traže izmjenu zakona kako bi se limitirale cijene goriva

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) traži da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama, što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cijenu goriva, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi.

Kako naglašavaju u saopštenju, u prethodnim godinama u više navrata obraćali su se Vladi Crne Gore sa zahtjevom da se koriguju akcize na naftu i naftne derivate, koje predstavljaju dominantno učešće u finalnoj cijeni goriva.

"U julu prošle godine, USSCG je podnijela Inicijativu Vladi Crne Gore da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata. Kako smo tada naveli, već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet naših građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, a takav trend se do danas nastavio", navode u Uniji.

Pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata, kako ističu, dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene.

"Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata. Takođe, zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, cca 20.000 naših građana/ki, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena. Obrazloženje od strane Vlade bilo je da na cijene goriva mogu intervenisati tek nakon izmjene Zakona o akcizama. Zbog svega navedenog tražimo da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cijenu goriva kako je naprijed navedeno, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva", naglašavaju u USSCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније