Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Darko Bulatović, TVCG ]

10. 10. 2022. 06:50 >> 18:14
6

BORBA ZA PROFIT

Raskid ugovora sa mHE može rezultirati poskupljenjem struje

Neki od povlašćenih proizvođača struje kažu da razmišljaju o izlasku iz ugovora sa državom. Razlog je veći profit. No, postavlja se pitanje, ako dođe do toga - kako će uticati na Elektroprivredu, odnosno na građane? U slučaju da privatnici izađu iz posla sa državom, saznajemo, moguće je povećanje računa za struju.

Profit zagarantovan, a poslovni rizik skoro da ne postoji, šta je to – male hidroelektrane. Jedna od njih je Bradavac, elektrana koju vodi andrijevačka firma Igma energy. To što godinama dobijaju novac od države i građana i tako uredno isplaćuju milion eura investicije, za vlasnike nije ništa sporno.

"Kao neko ko sam u projektu mHe, odgovorno tvrdim za sve proizvođačke u državi Crnoj Gori, da niko do sad nije uzeo, da tako kažem, ni jedan cent, jer smo još uvijek u povraćaju investicije u projekte", kazala je Tamara Kokić iz Igma energy.

A koliko će trajati povraćaj investicije, odnosno period čistog profita na račun građana nakon toga, zavisiće isključivo od odluke vlasnika ovih elektrana. Cijene na tržištu električne energije rastu mjesecima, pa sada povlašćeni proizviđači razmišljaju da raskinu ugovor sa državom jer ono što su dosad građani plaćali papreno, sada je privatnicima malo.

"Gdje je cijena tržišne energije i tri puta veća, od naše subvencionirane koju imamo sa statutsom povlašćenih proizvođača. Svi vlasnici mHe imaju legitimno pravo da napuste staus povlašćenih, ili kako to u narodu kažu, da se skinu sa grbače građana, tako da u daljoj budućnosti vidjećemo, razmotrićemo situaciju", istakla je Kokić.

No, pitanje je šta bi to skidanje sa grbače građana, zapravo donijelo građanima. U startu manje račune za struju jer neće više plaćati privatnike, ali nedostajuća struja se mora nabaviti, a to bi koštalo Elektroprivredu mnogo više nego nego što trenutno plaćamo privatnike. U začaranom krugu deblji kraj, čini se, opet će izvući građani.

Na pitanje da li to znači da će EPCG ići u veći gubitak, Darko Krivokapić iz EPCG Direkcije za trgovinu energijom, kazao je da bi odmah bila reakcija većeg uvoza a samim tim i većeg poslovnog minusa.

"Pričamo o najcrnjem scenariju, ukoliko EPCG uđe u neke loše poslovne rezultate, ako uđe u neke negativne bilanse, ukoliko dođemo u situaciju da epcg ne može samu sebe kroz trenutni sistem, i cijena prema građanima i svega ostalog, da finansira ili održava naravno da će morati da se urade nek stvari a jedna od njih je i povećanje računa za energiju", objašnjava on.

No, to nije sve. Država je privatnicima omogućila da na godinu izađu iz režima subvencionisanja, iskoriste dobar trenutak na tržištu energije i zarade dobre pare, a onda opet da se vrate u mirne vode i na državne jasle.

"U takvom ugovoru vi praktično nemate zaštitu ni države ni potrošača", smatra Marko Perunović, savjetnik za energetiku u Vladi. 

Na pitanje za koga je to pravljeno, on je rekao da se zaključak može lako izvući. 

"Vidite sami, izvucite zaključak. Isključivo za privatne investitore", naveo je Perunović.  

Kokić, s druge starne ističe da Elektroprivreda upravo zahvaljujući dosad osporavnoj cijeni sada profitira na račun struje koju isporučuju povlašćeni proizvođači. Iz Elektroprivrede to potvrđuju računicom da bi, hipotetički, od prvog januara prošle godine do danas, platili čak 95 miliona eura više na slobodnom tržištu, da struju nijesu nabavljali od povlšćenih crnogorskih proizvođača.

"Dolazimo do toga da povlašćeni proizvodđači, sada kada imaju legitimno pravo da izađu iz podsticaja opet nisu dobri jer to nekom ne odgovara, a kada smo bili u realizaciji samih projekata tada su se svi oglašavali i javno nas kritikovali", zaključila je Kokić.

Građani ni nakon sedam godina ne znaju šta sve plaćaju uz ono što potroše

Proizodnja stuje iz obnovljivih izvora energije (OIE) zastupljena je svuda u svijetu. Od 2104. i građani Crne Gore plaćanjem računa Elektroprivredi, podstiču proizvodnju struje iz OIE. Ulaganje u taj posao osim što ima benefite za očuvanje životne sredine, veoma je unosno.

Kroz stavke 26 i 27 na računu zapravo pomažemo privilegovanim proizvođačima struje iz OIE, a to su MHE vjetro i solarne elektrane. Odluka Vlade bila je da taj posao umjesto da država investira u te projekte, posao povjeri privatnicima.

A građani ni nakon sedam godina ne znaju šta sve plaćaju uz ono što potroše.

U Ministarstvu kapitalnih investicija odgovaraju činjenicama. Za sedam godina koliko pomažemo proizvođače, iz džepa Elektroprivrede i građana do sad je na njihove račune leglo više od 177 miliona eura.

“Kada je cijena struje na tržištu bila 35 do 40 eura proizvođači iz OI su imali cijenu od 94 eura i to bez obaveze da je balansiraju. Znači da im se plati za svaki megavat sat po 94 eura”, kazao je Perunović.

Da odluka države da unosan biznis prepusti privatnicima nije bila najbolje rješenje saglasni su u aktuelnoj Vladi, ali i u civilom sektoru.

“Ta energetska strategija je bila potpuno pogrešna, čak da kažem da takve odluke iziskuju i krvičnu odgovornost. Čisto iz razloga što smo dali takve benefite privatnim investitorima da je to praktično nevjerovatno. Ne kažem da se oni nisu trebali inkorporirati u proizvodnju i energetiku Crne Gore, međutim država je u najmanju ruku trebala da bude partner, ako ne 100% vlasništva, onda jedan značajan procenat", kaže Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Mrdović kaže da su povlašćeni proizvođači bili višestruko povlašćeni i objašnjava kako im se sve izlazilo u susret.

“Recimo imate probijanje tunela kroz Bjelasicu gdje su kroz trup tog puta ugrađene cijevi za MHE, dakle državni posao je iskorišćen za, između ostalog, privatnu investiciju. Tako da ti projekti suštinski građanima nisu donijeli ništa dobro osim što su im uzimali iz džepa”, kazala je Mrdović.

Privatnici koji su ušli u posao proizvodnje struje iz OIE, trideset godina će koristiti prirodne resurse, a nakon toga će postrojenja koja su izgradili pripasti državi. A u međuvremenu na raspolaganju im je nekoliko opcija.

“Vi ste imali ugovore na 12, 15 godina, gdje ste imali situaciju da neko ko je investirao novacima ima dva do dva i po puta veću cijenu energije, a famozna klauzula ugovora gdje po promjeni situacije na svjetskom tržistu, svaki od privatnih investitora može da izađe i nalazi bolje uslove, nego što su ovi trenutno kod nas, nas je dovela praktično u bezizlaznu situaciju, jer ako poštujemo ugovore mi smo u baš nezavidnom položaju. U takom ugovoru vi faktički nemate zaštitu niti države niti potrošača", kazao je Perunović.

Svih 26 privatnika, koji gazduju sa 39 elektrana, već danas bez posljedica mogu napustiti statusa povlašćenih proizvođača i proizvedenu elektricnu energiju na slobodno tržište prodavati po pet puta većim cijenama.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније