Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 01. 2014. 16:35 >> 16:35

NOVE SUBVENCIJE KAP-U?

MANS podnio prijavu protiv Žugića

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra finansija Radoja Žugića zbog, kako je navedeno, zloupotrebe službenog položaja prilikom planiranja budžetskih izdataka za ovu godinu, kojima se predviđaju nove subvencije Kombinatu aluminijuma.

Iz MANS-a su saopštili da se prilikom planiranja budžetskih izdataka za ovu godinu oko deset miliona eura iz državne kase potpuno nezakonito izdvaja za nove subvencije KAP-u.

"Osnovnim Zakonom o budžetu propisano je da se planiranje budžeta zasniva na projekcijama ekonomskog razvoja, makroekonomske stabilnosti i zakonima, što znači da ne mogu biti projektovani izdaci koji su suprotni drugim zakonskim propisima", navodi se u saopštenju.

Uprkos tako jasnom određenju, kako su kazali iz MANS-a, Žugić je omogućio da se u budžetu za ovu godinu projektuju višemilionski iznosi, kojima se na poreske obveznike nezakonito prebacuje teret isplate nove državne pomoći i dugova, koji su nastali u vezi sa poslovanjem višedecenijskog gubitaša KAP-a.

"Budžetom za ovu godinu planirano je da firmi Montenegro Bonus, koja upravlja KAP-om, bude isplaćeno četiri miliona eura za gubitke koji su nastali zbog organizovanja proizvodnje u podgoričkoj fabrici, dok je dodatnih tri miliona eura predviđeno za rješavanje socijalnog programa zaposlenih u KAP-u i Rudnicima boksita", rekli su iz MANS-a.

Time je, kako su objasnili, faktički opredijeljena nova državna pomoć za podgoričku kompaniju, što je suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropske zajednice, koji jasno propisuje da se državna pomoć može dodijeliti samo jednom, jer se u suprotnom privredni subjekat favorizuje i narušava se slobodna konkurencija na tržištu.

"U KAP je kroz državnu pomoć još 2009. godine upumpano 300 miliona eura, uključujući izdavanje državnih garancija od 135 miliona eura, koje su u međuvremenu aktivirane i naplaćene, zbog čega je Vlada građanima samo u prošloj godini uvela niz nameta, poput povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), uvođenja kriznog poreza na plate, taksi euro po euro i zamrzavanja penzija", naveli su iz MANS-a.

Takođe, kako tvrde u toj nevladinoj organizaciji, Vlada je u budžetu za ovu godinu planirala da će dug za struju evropskoj interkonekciji koja je, kako su naveli, kradena za potrebe KAP-a, biti isplaćena iz dobiti Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

"To je suprotno Zakonu o energetici, jer Vlada nema ovlašćenje da projektuje prihode energetskih kompanija, već je to u isključivoj nadležnosti Regulatorne agencije za energetiku, kao nezavisnog regulatornog tijela", dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da je Žugić, kao prvi čovjek organa koji je zadužen za sastavljanje državnog budžeta, prilikom njegove izrade morao znati da su planovi Vlade za KAP potpuno nezakoniti i suprotni javnom interesu i da je morao biti svjestan da ono što radi jeste brutalno kršenje zakona i propisa države kako bi se zadovoljili nečiji privatni interesi, prenijela je Mina business.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније