Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 03. 2013. 16:24 >> 16:18
1

BUDŽET

Prihodi premašili plan i prošlogodišnje ostvarenje

Realizacija paketa mjera fiskalnog prilagođavanja, usvojenog krajem prošle godine, i snažna kampanja vezana za intenziviranje borbe protiv sive ekonomije daju pozitivne rezultate, u prvom redu, u vidu bolje naplate javnih prihoda, saopštavaju iz Ministarstva finansija.

Prihodi Budžeta Crne Gore od 1. januara do 28. februara ostvareni su u iznosu od 129,4 miliona eura, što, u odnosu na ostvarenje prihoda u istom periodu prošle godine, predstavlja rast od 11,1 odsto, pokazali su preliminarni podaci Ministarstva. U nominalnom iznosu, prihodi Budžeta su veći za skoro 13 miliona eura u prva dva mjeseca ove, u odnosu na uporedni period prošle godine.

 

Najveći doprinos rastu zabilježen je kod prihoda od poreza na dodatu vrijednost koji su, u januaru i februaru, naplaćeni u iznosu od skoro 50 miliona eura, što je, u odnosu na plan, više za 11,3%, a u odnosu na isti period prošle godine za skoro 17%. U nominalnom iznosu, u periodu od 1. januara do 28. februara, naplaćeno je 7 miliona eura više prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, u odnosu na isti period prošle godine.

Važno je napomenuti, navode iz Ministarstva, da ovo pozitivno odstupanje nije posljedica niskog ostvarenja prihoda u februaru prošle godine, koga su karakterisali ekstemeno loši vremenski uslovi. „Naime, kako se obaveze po osnovu PDV-a i akcize plaćaju 15-og u mjesecu za prethodni mjesec, za očekivati je da se posljedice smanjene ekonomske aktivnosti u februaru preliju na mart. Stoga se može zaključiti da su razlozi pozitivnog odstupanja u ostvarenju prihoda tokom prva dva mjeseca tekuće godine vezani za povećanje ekonomske aktivnosti u odnosu na prošlu godinu i mjere koje Vlada Crne Gore sprovodi na suzbijanju sive ekonomije“.

Veće ostvarenje u odnosu na prošlu godinu zabilježeno je i kod direktnih prihoda (prihoda od poreza na dohodak i ukupnih doprinosa), koji su realizovani u iznosu od 48,8 miliona eura, što predstavlja rast od 14% u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarstvo finansija će, u saradnji sa nadležnim organima, nastaviti sa aktivnostima usmjerenim na proširenje poreske osnovice i smanjenje sive ekonomije, čija će realizacija dati doprinos nastavku pozitivnih trendova zabilježenih u prva dva mjeseca ove godine, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније