Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.В. [ rtcg.me ]

21. 07. 2023. 06:48 >> 06:48
6

DEJAN ĐUROVIĆ ZA PORTAL

"Vjerujem da niko nema dilemu zašto je potrebno da Žugić ode što prije"

Iako je prošlo skoro deset mjeseci od isteka mandata Radoju Žugiću na funkciji guvernera Centralne banke (CBCG) ta institucija i dalje je u v.d. stanju tako da očekujem da će se to pitanje riješi što prije i da ćemo osloboditi Centralnu banku od ostataka DPS režima, kazao je Dejan Đurović, predstavnik koalicije "Za budućnost Crne Gore", koji je u dosadašnjem skupštinskom sazivu bio predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Đurović je za Portal RTCG naveo da je izbor novog guvernera važan i zbog kompletiranja Savjeta CBCG jer su i pozicije dva viceguvernera bez mandata.

"Znamo da je ostavka doskorašnjeg viceguvernera Miodraga Radonjića prije nekoliko mjeseci konstatovana u parlamentu, a istekao je u martu mandat viceguverneru Nikoli Fabrisu. Vjerujem da niko nema dilemu zašto je potrebno da Žugić ode što prije. Uloga koju je imao prilikom dodjele 44 miliona eura državnog novca Prvoj banci u vlasništvu familije aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, nestanak državne garancije od 50 miliona dolara za kredit iz Abu Dabi fonda, zatvaranje kredita depozitima u Atlas banci, stečaj u Atlas i IBM banci samo su neke od afere koje se vezuju za Žugića. Demontaža bivšeg režima podrazumijeva, između ostalog, oslobađanje državnog aparata od svih onih koji su služili jednom čovjeku i partiji, a ne građanima", rekao je Đurović. 

Poslanicima je nadavno dostavljen Izvještaj o radu CBCG za prošlu godinu sa finansijskim izvještajem, naveo je on. 

"Vidimo da je za godinu dana pao kapital CBCG sa skoro 80 na 30 miliona eura što iz CBCG pravdaju padom tržišne vrijednosti hartija od vrijednosti u koje je CBCG ulagala državni novac. Nesporno je da je aktuelna međunarodna kriza doprinijela ovom padu, ali je potrebno ispitati da li je na adekvatan način aktuelno rukovodstvo CBCG upravljalo ovim novcem. Svjedočimo iz godine u godinu rastu toškova poslovanja za koja su uglavnom data štura objašnjenja tako da iz ovih dokumenata koji se dostavljaju parlamentu nemamo pravu sliku kako se troši novac. Sve je to finansirano kroz razne naknade koje je CBCG naplaćivala od klijenata, dominantno banaka što se u konačnom prelivalo na teret građana", ocijenio je Đurović. 

Smatra da nam je potrebno transparentno poslovanje vrhovne monetarne institucije što pod rukovostvom Žugića nikad nije bilo osim deklarativnih tvrdnji koje su stizale do javnosti sa te adrese.

"Bankarski sistem je po svim izvještajima stabilan i likvidan što su i ocjene sa međunarodnih adresa, a to pokazuju i izvještaji o poslovanju banaka koje su lani zaradile 85 miliona eura. Uprkos tim pokazateljima Žugić, u decembru prošle godine bankama je omogućio da iz osnovnog kapitala isključe cjelokupni iznos gubitka (100 odsto) po osnovu pada vrijednosti obveznica u koje su uložile novac, kako zbog tog pada i time svog osnovnog kapitala ne bi morale da izdvoje dodatni novac za dokapitalizaciju. Na ovaj način je omogućena dodatna povlastica bankama. I ovo je jedan od pokazatelja kako guverner izlazi u susret bankarskom sektoru. Već je kraj jula a mi do danas nemamo zvaničnu informaciju da li je ova odluka koja je bila na snazi do kraja juna stavljena van snage", upozorava Đurović. 

Naš sagovornik smatra da je o vezi Žugića sa Prvom bankom porodice Đukanović već sve rečeno, "a ovih dana imamo priliku da čitamo iz medija da je CBCG uništila dokumentaciju o poslovanju Prve banke".

"Ako su ove informacije tačne to je dodatni pokazatelj za koga je Žugić radio i pokazatelj zarobljenosti te institucije kojoj hitno treba promjenana na rukovodećim pozicijama", ocjenjuje Đurović. 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније