Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

26. 12. 2023. 14:23 >> 14:48
Čitaj mi:

OD 1. JANUARA

Ostaje snižena stopa PDV-a na promet hrane i pića u restoranima

Od 1. januara ostaće snižena stopa PDV-a od sedam odsto na promet hrane i pojednih vrsta pića u restoranima i ketering objektima, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

"Radi blagovremene pripreme i pravilnog informisanja poreskih obveznika i javnosti, Uprava prihoda i carina podsjeća poreske obveznike na odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost od 29. decembra 2022. godine čija odložena primjena počinje od 1. januara 2024. godine. Odredbama Zakona je predviđeno da će se promet hrane i jasno preciziranih vrsta pića u ugostiteljskim objektima kategorisanim kao restorani i ketering objekti vršiti po sniženoj stopi PDV od sedam odsto", navode iz Uprave prihoda i carina. 

Kako su istakli, istim odredbama Zakona 31. decembra 2023. godine predviđen je prestanak važenja norme shodno kojoj se promet hrane i pojedinih vrsta pića vršio po sniženoj stopi PDV od 7% u svim ugostiteljskim objektima.

"Naime, Zakonom je propisano kod kojih vrsta prometa proizvoda i usluga se porez na dodatu vrijednost obračunava po sniženoj stopi od sedam odsto, bliže određenje proizvoda i usluga dato je Pravilnikom o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV. Usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera, kao i pića sa dodatkom kafe do kraja 2023. godine oporezuju se po sniženoj stopi od sedam odsto u svim ugostiteljskim objektima", poručuju iz UPC.

Naglasili su da će se od početka 2024. godine, po sniženoj stopi od sedam odsto oporezivati usluge pripremanja i usluživanja hrane i bezalkoholnih gaziranih pića čiji pregled je dat u Pravilniku i to isključivo u objektima koji su shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu kategorisani kao restorani i ketering objekti i koji posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti izdatu od nadležnih organa na način utvrđen pomenutim Zakonom.

Iz UPC napominju da se pod ketering uslugama ne smatra dostava hrane.

"Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu (član 69) propisano da se u ugostiteljskom objektu mogu pružati ketering usluge na osnovu ugovora na duži period i to za potrebe ishrane zaposlenih, djece u predškolskom, školskom i produženom boravku, za potrebe organizovanih skupova (svadbe, prijemi, banketi, rođendani), kao i za potrebe usluga u vazduhoplovima i na plovnim objektima. Promet gazirane i negazirane flaširane vode vrši se po standardnoj stopi od 21 odsto", poručuju iz UPC. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније