Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

10. 01. 2024. 12:59 >> 14:06
3
Čitaj mi:

akcija za socijalnu pravdu

Za smještaj na službenim putovanjima potrošeno 226.000 eura

Trošak preglomazne centralne administracije za putovanja i reprezentaciju u zemlji i inostranstvu za prošli mjesec je prikazan u iznosu od preko 1,1 miliona eura, dok su u istom mjesecu materijalna davanja ugroženim porodicama bila 720. 000 eura, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Kako navode, centralnu administraciju čine uposleni u upravno-pravosudnom sistemu (ministarstva, skupština, predsjednik, uprave, zavodi, sekretarijati, sudovi, tužilaštva), u zdravstvu i obrazovnom sistemu.

"Ovaj podatak ukazuje da vlada Milojka Spajića nastavlja rasipnički trend prema novcu građana, kao i njegov prethodnik Dritan Abazović, umjesto da se stavi rampa, odnosno ograniče bahaćenja zaposlenih u javnoj administraciji i za ove svrhe se troši jedino ono što je neophodno. U prošlom mjesecu je samo za dnevnice zaposlenih potrošeno čak 345.000 eura, od čega za dnevnice u inostranstvu 206.000 eura. Za smještaj na službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu potrošeno je 226.000, a za prevoz bezmalo 200.000 eura", preciziraju iz ASP.

U isto vrijeme, nepunih 190.000 eura se, kako navode, prikazuje na generalan način kao službena putovanja i ostali troškovi, pa to može biti bilo šta od navedenih stavki.

"Dodatno, trošak reprezentacije (ručkovi, večere, potrepštine) iznosi oko 204.000 eura, od čega je u inostranstvu 43.000 eura. U istom mjesecu je za materijalna davanja ugroženim porodicama izdvojeno 720 hiljada eura. Još nije poznat ukupan broj korisnika tih porodica za decembar, ali je on u novembru lani iznosio nepunih 20.000 članova, pa bi to značilo da je prosjek da član takve porodice praktično (i dalje) ima nešto preko 1 eura dnevno na raspolaganju za život", navode iz ASP.

Kažu da je ovo dovoljna ilustracija kakva je Crna Gora kao država u pogledu socijalne pravde.

"Kada se uporedi trošak od preko 1,1 miliona eura za putovanja i reprezentaciju u decembru prošle godine sa prethodnim mjesecom, odnosno novembrom, koji je bio prvi mjesec upravljanja nove vlade, taj trošak je veći za više nego duplo, odnosno za oko 625.000. Naime, u novembru je taj izdatak prikazan na nepunih 538 hiljada, od čega su dnevnice bile 241 hiljadu, smještaj 113 hiljada, reprezentacija 52 hiljade...", navode u saopštenju.

Sa druge strane, kako kažu, "za javnu administraciju se u javnom diskursu kontinuirano ukazuje da je prekobrojna (poslednje procjene iz zadnjeg kvadrata protekle godine preko 46.000), puna partijskog i nepotističkog kadra, od kojih je dobar dio sa kupljenim, tj lažnim diplomama, i nedovoljno sposobnu da bude na usluzi građanima, zbog kojih i postoji".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније