Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 03. 2013. 17:29 >> 17:20
1

PREVAZILAŽENJE PROBLEMA

EK za KAP predložila tranzicioni period

Evropska komisija je za prevazilaženje problema u Kombinatu aluminijuma Podgorica predložila mogućnost traženja tranzicionog perioda, što podrazumijeva dostavljanje detaljnog plana obnavljanja dugoročne održivosti fabrike na osnovu realnih pretpostavki, navodi se u saopštenju ministarstva ekonomije.

Iz ministarstva ekonomije su objasnili da je, prema pismu predsjednika crnogorske Komisije za kontrolu državne pomoći, Mitra Bajčete, EK kao opciju za prevazilaženje navedenog problema navela mogućnost traženja takozvanog tranzicionog perioda.

„Navedena opcija podrazumijeva dostavljanje EK detaljnog plana obnavljanja dugoročne održivosti KAP-a na osnovu realnih pretpostavki, kao i precizno definisanih rokova u kojima se planira završiti taj proces. Uz taj plan Crna Gora bi morala dostaviti i jednu vrstu elaborata o značaju kompanije za nacionalnu ekonomiju”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici EK su, kako se dodaje u saopštenju, ukazali i na činjenicu da to nije presedan, već da su i neke druge zemlje članice koristile navedenu opciju, kao Poljska, Bugarska, Rumunija.

Iz EK su saopštili i da je odobravanje navedene opcije stvar političke odluke odnosno dogovora između visokih predstavnika EK i Crne Gore.

,,Na tom sastanku EK se nije izjašnjavala u konačnom o tom pitanju”, rekli su iz Ministarstva.

Vlada će, kako su kazali iz tog resora, u svakoj opciji tražiti mišljenje i saglasnost EK, na način na koji su radile i ostale zemlje koje su koristile navedenu opciju, a koje su sada članice EU.

Vijesti su, imajući uvid u dopis Bajčete, ranije objavile da je on obavijestio ministarstva ekonomije i finansija, kao i glavnog pregovarača Crne Gore sa EU, Aleksandra Pejovića, da bi novo ulaganje države u KAP, koji je već dobijao državnu pomoć, EK tumačila kao direktno kršenje odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, što bi u krajnjem moglo negativno da se odrazi na dalji proces pristupanja Uniji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније