Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 03. 2013. 17:07 >> 17:52

INDIJSKI KONZORCIJUM

Moguća saradnja u izgradnji autoputa

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je danas da se do sada o izgradnji autoputa Bar-Boljare razgovaralo sa velikim brojem eminentnih i renomiranih kompanija, kojima je predočeno da su prioriteti prilikom odabira partnera održivost finansijske ponude u okviru budžeta Crne Gore, brzina početka i realizacije projekta i naravno reference partnera, kojima pokazuju da su kvalitetno realizovali slične projekte.

O značaju gradnje autoputa i težini tog projekta s aspekta ekonomije kakva je crnogorska, Brajović je danas razgovaro sa predstavnicima indijskog konzorcijuma IL&FS Transportation Networks Limited (ITNL).

Indijski partneri ponudili su Memorandum o razumijevanju koji tek treba da se razmotri, kako bi se analizirala mogućnost buduće saradnje. Osim autoputa, saradnja sa indijskim partnerima, kako je zaključeno na sastanku, moguća je i u projektima izgradnje Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja i Jadransko-jonskog autoputa.

Na sastanku je dogovoreno da će partneru iz Indije biti proslijeđeno idejno rješenje autoputa Bar-Boljare, te da će im biti omogućen obilazak rute, kako bi imali uvid u stanje na terenu i geografski položaj same trase.

Indijski konzorcijum ITNL osnovan je 2000. godine, a osnivački udio imaju Centralna Indijska banka i Ministarstvo za podršku i razvoj čeličnoj i željeznoj industriji. Od formiranja su uspješno realizovali brojne infrastrukturne projekte širom svijeta: metroe, aerodrome; izgradili su preko 36 hiljada kilometara puteva, bave se izgradnjom i otvorenih željezničkih pruga, autoputeva itd. Konzorcijum nudi praktično sve vrste usluga, od projektovanja, izgradnje, finansiranja, održavanja, pa do upravljanja gotovim projektima. Indijski konzorcijum ima predstavništva u svim većim finansijskim centrima u svijetu.

Brajović je, o autoputu Bar-Boljare, osim sa indijskom kompanijom, razgovarao i sa predstavnikom kompanije Herrenknecht AG, čija je specijalnost izgradnja tunela.

Predstavnici njemačke kompanije izrazili su, kako je saopšteno,interesovanje prvenstveno za dionicu autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa (više od polovine te dionice čine mostovi i tuneli).

Njemačka kompanija Herrenknecht AG trenutno realizuje projekte izgradnje metroa i drugih infrastrukturnih projekata u Južnoj Americi, Australiji i na Bliskom Istoku. U sjedištu kompanije zaposleno je oko 5000 ljudi, a godišnji obrt je preko milijardu i 100 miliona eura godišnje.

Brajović je i predstavnika njemačke kompanije upoznao sa razvojnim projektima naše zemlje i sa svim uslovima za potencijalnu saradnju. Zaključak je da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva njemačkoj kompaniji dostavi idejno rješenje za projekat autoputa Bar-Boljare, kako bi u narednom periodu dobili njihove sugestije i predloge.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније