Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 03. 2013. 14:39   >>  14:30

PODACI ZA 2012.

Poreski dug 354 miliona eura

Nivo realnog poreskog duga na kraju prošle godine iznosio je 354 miliona eura, pokazali su podaci Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Predstavnici PU objasnili su da je kod evidentiranja i naplate poreskih obaveza, bitno utvrditi razliku između poreza za koje je propisano podnošenje poreske prijave i poreza i doprinosa na lična primanja i drugih poreza po odbitku.

„Za poreze koji se utvrđuju podnošenjem poreske prijave, gdje, između ostalog, spadaju porez na dobit, na dodatu vrijednost i akcize, evidentiran je poreski dug od 290,8 miliona eura. Od tog iznosa na likvidirane poreske obveznike se odnosi 24,7 miliona eura tako da ostaje dug od 266,1 miliona“, navodi se u saopštenju.

Taj iznos se, kako su naveli, može smatrati podatkom sa visokim stepenom tačnosti za te vrste poreza. Po tom osnovu, kako su naveli, najveći dio duga se odnosi na oko 120 obveznika.

Drugi segment odnosi se na poreze i doprinose na lična primanja i dug po tom osnovu je procijenjen na 119,8 miliona eura.

„Taj podatak izveden je procjenom, pa ga karakteriše određeni stepen nepouzdanosti, usljed brojnih tehničkih i problema u samom načinu evidentiranja poreskih obaveza“, navode iz PU.

Oni su objasnili da poreska obaveza kod poreza i doprinosa na lična primanja i drugih poreza po odbitku nastaje u momentu isplate prihoda i isplatilac ima obavezu da obračun poreza i doprinosa podnese poreskom organu i da ih plati.

„Međutim, u proteklom periodu su donijeta različita zakonska rješenja, što je dovelo do toga da se u pogledu obaveza kod određenih kategorija obveznika ne iskazuje pravo stanje duga“, kazali su iz PU.

Postoje, kako su naveli, situacije da poreski obveznici nijesu adekvatno izmijenili podnijete prijave, pa postoji visok iznos evidentiranih obaveza koje realno ne postoje ili, na drugoj strani, pretplata, gdje uplatilac nije podnio prijavu.

„Postoji veći broj slučajeva gdje su prijave podnijete, a da nije došlo do uplata, naročito kada se radilo o postupcima stečaja, likvidacije ili podnošenja zahtjeva za reprogramiranje poreskih obaveza“, rekli su iz PU.

Oni su objasnili da dug po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja faktički ne bi trebalo ni da postoji u poreskom računovodstvu, s obzirom na to da se prijava odnosi samo za isplaćene poreze i doprinose. Postojeća zakonska rješenja su takva i pri tome se raspolaže podacima o periodima za koje nijesu isplaćene zarade i druga primanja na koja se plaćaju porezi i doprinosi.

„Podatak o periodu za koji nijesu isplaćene zarade je kvalitativan, ali nedostaje podatak o preciznom stanju duga. Pošto je u toku postupak eksterne revizije informacionog sistema PU, u ovom trenutku se razmišlja i o povratku na prijavljivanje obračunatih poreza na lična primanja“, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније