Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 08. 2014. 14:55 >> 14:56

OD PONEDJELJKA

U Boksitima prekid proizvodnje

Proizvodnja u nikšićkim Rudnicima boksita biće u ponedjeljak zaustavljena na 15 dana, a moguće je da taj period bude produžen, saznaje agencija Mina-business. Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, potvrdio je da su u preduzeću primorani da naprave pauzu u radu, jer su proizveli naručene količine rude ugovorene za tromjesečni period za nikšićku kompaniju Neksan.

„Poslovno –tehnička saradnja sa Neksanom potpisana je na šest mjeseci, sa mogućnošću da ta kompanija može raskinuti ugovor i ranije ako ne obezbijedi tržište za kupljenu rudu, koja je do sada samo lagerisana“, rekao je Cicmil agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, proizvedene su neophodne količine i da ne bi trošili naftu i ostala neophodna sredstva odlučili su da pauziraju i sačekaju ishod nastale situacije.

Na lageru Boksita nalazi se oko 54 hiljade tona rude proizvedene po ugovoru sa Neksanom, jer ta kompanija za sada nije obezbijedila odgovarajuće tržište.

„Iz Neksana će, kako su nam kazali, sačekati još desetak dana sa odlukom da bi razmotrili sve mogućnosti plasmana, kao i ishod razgovora sa Ministarstvom ekonomije i oko realizacije socijalnog programa“, rekao je Cicmil.

Na pitanje da li će radnici dobijati zarade i u slučaju da Neksan raskine ugovor, stečajni upravnik je odgovorio da isplata neće biti ukoliko se ne bude radilo.

„Sadašnji prekid rada obračunao bi se zaposlenima kao neki vid plaćenog odmora, ako se nastavi proizvodnja. Ukoliko ne bude nastavljen ugovor sa Neksanom ili ne nađe novi kupac, plate se nemaju od čega obezbjeđivati“, objasnio je Cicmil.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju samo bi se gomilali gubici, što se ne može dopustiti i Boksiti bi došli u veoma tešku situaciju.

Stečajna uprava uskoro će raspisati novi oglas o prodaji imovine Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona eura, jer se na prethodni niko nije javio, a imovina je nuđena za 14 miliona.

U Boksitima se čeka i nastavak razgovora sa Ministarstvom ekonomije o realizaciji socijalnog programa za koji se ranije bilo javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

Predstavnik radnika, Ilija Đilas najavio je za ponedjeljak u deset sati zbor ispred upravne zgrade Boksita.

On je agenciji Mina-business saopštio da će tema zbora biti zahtjevi upućeni Ministarstvu ekonomije, kao i dogovor o načinu organizovanja protesta

Sindikat je ranije ministarstvima ekonomije i finansija predstavio obračun socijalnog programa za sve radnike, koji u prosjeku iznosi od šest do 15 hiljada eura, zavisno od godina staža.

Proizvodnja u Boksitima obavljala se na rudokopu Zagrad, a nikšićka kompanija Neksan, shodno potpisanom ugovoru, redovno im je isplaćivala novac neophodan za kontinuiran rad i isplatu zarada.

Od 312 radnika uposlena je polovina, a posljednja plata isplaćena je sredinom mjeseca u iznosu od 240 do 570 eura, zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније