Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 09. 2014. 09:27 >> 10:42
2

KONKURENTNOST

Crna Gora na 67. mjestu

Švajcarska ekonomija je i dalje najkonkurentnija u svijetu, dok je Crna Gora na listi konkurentnosti 144 zemlje ostala na 67. mjestu, s prosječnom ocjenom 4,23. To je pokazao danas objavljeni izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2014.-2015. godinu,

 

Sudeći po rezultatima izvještaja, Crna Gora je od zemalja regiona najbolje plasirana i nalazi se ispred Hrvatske, Slovenije i Srbije.

U izvještaju se konkurentnost definiše kao "skup institucija, politika i faktora koji određuju stepen produktivnosti neke zemlje", a ono sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o rezultatima rada vlasti i transparentnosti.

Među 10 najkonkurentnijih zemalja u svijetu ove godine se nalaze sve zemlje koje su i prošle bile tako visoko plasirane, no drugim redosljedom.

Švajcarska je zadržala titulu najkonkurentnije svjetske ekonomije šestu godinu zaredom, zahvaljujući učinkovitosti, inovativnosti i makroekonomskoj stabilnosti. Kao rizik konkurentnosti Švajcarske, u izvještaju se navode poteškoće kompanija i institucija u pronalaženju talentovanih ljudi nužnih za zadržavanje visoke inovativnosti.

Kao i lani, iza Švajcarske slijedi Singapur, dok su se na treće mjesto probile Sjedinjene Američke Države, koje su prošle godine bile na 5. mjestu.

Finska je pala sa 3. na 4. mjesto, a slijedi Njemačka, koja je skliznula s lanjskog 4. mjesta, dok je na 6. mjestu Japan, koji je napredovao tri mjesta.

Hong Kong je zadržao 7., a Holandija 8. mjesto, dok je Velika Britanija napredovala s lanjskog 10. na 9. mjesto. Na 10. mjestu ove je godine Švedska, koja je prošle godine bila na 6. mjestu.

Kad je riječ o zemljama regiona, nakon prošlogodišnjeg napredovanja, susjedna Hrvatska pala je za dva mjesta. Nakon što je prošle godine napredovala sa 81. na 75. mjesto, na novoj listi je skliznula na 77. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,13.

Makedonija je napredovala za čak deset pozicija, pa je sa prošlogodišnjeg 73. skočila na 63. mjesto, dok je Slovenija pala sa 62. na 70. mjesto liste.

Srbija je napredovala sa 101. na 94. mjesto, dok Bosne i Hercegovine, koja je lani bila na 87. mjestu, nema na najnovijoj listi Svjetskog ekonomskog foruma.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније