Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Anadolija ]

17. 12. 2014. 10:41 >> 13:37
1

GORIVO U CRNOJ GORI

Cijene najniže posljednje 4 godine

Konstantan pad cijena nafte na svjetskoj berzi, uslovio je i smanjenje cijena naftnih derivata u Crnoj Gori. Najnoviji obračun cijena ovih proizvoda, koje Ministarstvo ekonomije Crne Gore definiše dva puta mjesečno, donio je smanjenje cijena od pet do sedam centi.

 

Tako u Crnoj Gori, u narednih petnaest dana litar eurosupera BMB 98 košta 1,18 eura, dok je za sedam centi pojeftinio i litar eurosupera BMB 95 i iznosi 1,15 eura. Litar eurodizela košta 1,08 eura, što je šest centi manje u odnosu na prošli obračun cijena.

Cijene goriva u Crnoj Gori dugo su bile najviše u regionu. S obzirom na to da je trenutna cijena BMB 95 1,15 eura, posljednji put su slične cijene zabilježene u martu 2010. godine. Tada je cijena BMB 95 iznosila 1,15 eura.

Novo smanjenje moguće nakon Nove godine

S duge strane, nastavljen je pad cijene sirove nafte na berzi u Njujorku. Cijena za barel iznosi nešto manje od 55 dolara, što je najniža vrijednost u posljednjih pet godina.

Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović, u izjavi za Anadoliju  kaže da je jedan od ključnih razloga za smanjenje cijena goriva, drastičan pad cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima, koje su na rekordno niskom nivou od sredine 2009. godine.

“Ovaj iznos nalazi se u formuli po kojoj se obračunavaju cijene goriva na crnogorskom tržištu, iako ova kretanja nijesu uvijek dominantno učestvovala u promjeni cijene. Budući da cijena nafte ima tendenciju daljeg snižavanja i da je riječ o najoštrijem padu od izbijanja ekonomske krize do danas, cijene goriva mogle bi se sniziti i nakon nekog od narednih obračuna”, kaže Nives Radović.

Vjeruje da bi novo smanjenje cijena goriva moglo uslijediti poslije Nove godine.

“S obzirom na to da se definisane cijene objavljuju svakog drugog ponedjeljka, te da će to idućeg puta biti učinjeno 29. decembra, uzevši u obzir rastuću tražnju za energentima tokom novogodišnjih praznika, naredno smanjenje moglo bi se očekivati tek sredinom januara, u slučaju da na svjetskom tržištu ne dođe do većih pomjeranja i da bude zadržan postojeći trend. U tom slučaju moglo bi se očekivati i pojeftinjenje onih roba i usluga u čijoj cijeni stavka troškova prevoza ima veliki udio”, smatra Radović.

U Evropi najskuplje gorivo u Norveškoj

Kada su u pitanju cijene goriva u regionu, eurosuper 95 najskuplji je u Albaniji gdje košta 1,43 eura. U Hrvatskoj se eurosuper 98 može kupiti za 1,30 eura, u Srbiji za 1,24 eura, u Makedoniji za 1,13 eura.

Najvišu cijenu eurodizela od zemalja regiona plaćaju građani Albanije, 1,35 eura. U Srbiji je za litar eurodizela potrebno izdvojiti 1,21 eura, u Hrvatskoj 1,18 eura, u BiH 1,07 eura, a u Makedoniji 97 centi.

U Evropi, najskuplje gorivo plaćaju građani Norveške, koji za litar eurosupera 95 moraju izdvojiti 1,7 eura, dok eurosuper 98 košta 1,78 eura, a eurodizel 1,57 eura.

Najjeftinije gorivo imaju građani Rusije, gdje litar eurosupera 95 košta 55 centi, a eurodizela 53 centa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније