Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 01. 2015. 13:31 >> 13:26

PKCG

PEM konvencija podstiče saradnju u regionu

Primjena Pan-Euro-Mediteranskih (PEM) pravila podstaći će zajednička ulaganja, saradnju i udruživanje preduzeća u cilju zajedničke proizvodnje i razvijanje dugoročnih poslovnih veza u regionu, ocijenjenoi je u Privrednoj komori (PKCG).

Crna Gora bi od sjutra trebalo da počne da primjenjuje PEM konvenciju sa Evropskom unijom (EU), kao i Srbija.

Sekretar Odbora špeditera PKCG, Miljan Šestović, predstavljajući Konvenciju, kazao je da je crnogorsko tržište svakim danom sve otvorenije, posebno sa članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i primjenom sporazuma o regionalnoj trgovini CEFTA 2006, EFTA, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i bilateralnih sporazuma sa Turskom, Rusijom i Ukrajinom.

"Gubi se granica između domaćeg i stranog tržišta, što za male i još nejake proizvođače znači ogromnu konkurenciju", rekao je Šestović.

Globalizacija trgovine donosi, kako je dodao, i brojne prednosti, među kojima su i mogućnost stvaranja sopstvenog proizvoda koristeći sirovine iz neke druge zemlje.

"Kumulacija porijekla nam omogućava intenzivnije zapošljavanje sopstvenih kapaciteta, veću atraktivnost za strane investitore i podstiče međusobnu razmjenu roba i usluga", naveo je Šestović.

Prema njegovim riječima, u zoni slobodne trgovine pravila o porijeklu su odlučujući faktor definisanja i dokazivanja porijekla robe i danas često diktiraju način proizvodnje, proceduru prerade i izvoza proizvoda - ona definišu od koliko i od kakvog materijala treba da se proizvede određeni proizvod, da bi se na taj način mogao ostvariti preferencijalni tretman.

On je podsjetio da postoje nepreferencijalno porijeklo o kojem sertifikate izdaje Privredna komora Crne Gore i služi za statističke svrhe, kao i preferencijalno o kojem sertifikate izdaje Uprava carina.

"Preferencijalna pravila o porijeklu robe nijesu unificirana i predmet su direktnog dogovora između potpisnica sporazuma o načinu i oblicima primjene. Praksa je pokazala da su različita pravila o porijeklu onemogućavala kumulaciju, što je otežavalo i poskupljivalo proizvodnju, odnosno trgovinu. To je bio i jedan od razloga zaključivanja Pan-Euro-Med konvencije čime je na jedinstven način u formi regionalne konvencije o preferencijalnim pravilima o porijeklu uređena ova oblast", objasnio je Šestović.

Pan-Euro-Med kumulacija porijekla je, kako je saoopšteno iz PKCG, korak naprijed u olakšavanju sticanja statusa proizvoda sa porijeklom, povećanja pristupa tržištu svih zemalja učesnica, podsticanju njihove međusobne razmjene i saradnje.

"Sa primjenom ovakvih pravila o porijeklu strani investitori nas posmatraju kao jedinstven prostor za koji pokazuju više interesovanja. Stoga je realno očekivati da će primjena ovih pravila podstaći zajednička ulaganja, saradnju i udruživanje preduzeća u cilju zajedničke proizvodnje, kao i razvijanje dugoročnih poslovnih veza", naglasio je Šestović.

Govoreći o Regionalnoj konvenciji o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe, koju je Crna Gora potpisala 15. juna 2011. godine, a u primjeni je od 1. septembra 2012, Stojanka Milošević iz Uprave carina, kazala je da je zasnovana na konceptu „što je moje to je tvoje i što je tvoje to je moje“.

Značaj Konvencije je što je otvoren put za proširenje zone dijagonalne kumulacije porijekla robe sa već postojeće SAP Zone kumulacije (EU, zemlje potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Turska) na SAP+ kumulativnu zonu (koja obuhvata i EFTA zemlje), i u budućnosti na PEM kumulativnu zonu.

"SAP+ kumulacija bi doprinijela povećanju ekonomske saradnje između svih zemalja zone, ubrzanju trgovine između zemalja zapadnog Balkana i drugih zemalja zone, novim investicijama u balkanskom regionu, brojnim drugim pozitivnim ekonomskim efektima", rekla je Milošević.

Objašnjavajući uslove za primjenu kumulacije porijekla, ona je kazala da se proizvodi porijeklom iz jedne od 23 ugovorne strane, koji se koriste u izradi proizvoda sa porijeklom u bilo kojoj drugoj ugovornoj strani, tretiraju kao domaći, bez negativnog uticaja na preferencijalni status gotovog proizvoda u Pan-Euro-Med zoni.

Uslovi za primjenu kumulacije porijekla su i da je između ugovornih strana koje su uključene u sticanje porijekla i odredišne ugovorne strane primjenjen preferencijalni trgovinski sporazum, da su materijali i proizvodi stekli status robe sa porijeklom primjenom pravila o porijeklu koja su identična pravilima iz PEM konvencije, da se obavještenja o ispunjenosti uslova za primjenu kumulacije objave u Službenom listu EU i u ugovornih strana.

PEM Konvenciju je bliže predstavila Ana Vulić iz Uprave carina, nakon čega je bilo riječi o Pan-Euro-Med konvenciji u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA 2006.

Privrednici su dobili odgovore na brojna pitanja o uticaju primjene PEM Konvencije na njihovo poslovanje.

Konstatovano je da bi bilo veoma korisno za njihovo poslovanje da što više zemalja završi administrativne procedure i omogući primjenu ove konvencije.

Regionalna konvencija o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe propisuje odredbe o pravilima o porijeklu robe u trgovini između strana ugovornica koje imaju zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Ugovorne strane ove Konvencije su Evropska unija, EFTA zemlje, Danska u ime Farskih ostrva, zemlje potpisnice Barselona procesa (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Liban, Maroko, Palestinska vlast Zapadne obale i pojasa Gaze, Sirija, Tunis i Turska), zemlje učesnice u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji (Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Kosovo), kao i Moldavija.

Jedan od razloga za zaključivanje Konvencije bila je i potreba da se unificiraju pravila o porijeklu, odnosno, da se kumulacija porijekla bazira na jedinstvenom pravnom instrumentu, na koji se mogu pozivati pojedinačni sporazumi o slobodnoj trgovini koji su zaključeni između zemalja u zoni.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније