Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 04. 2013. 12:49 >> 12:59

VRIJEDNOSTI OKO 300.000 €

Oštećeno 5,5 hiljada komada novčanica

U Crnoj Gori je prošle godine, prema podacima Centralne banke, bilo oko 5,5 hiljada komada oštećenih novčanica u raznim apoenima, u vrijednosti oko 300 hiljada eura.

Direktor trezora CBCG, Todor Cicmil, objasnio je da se radi o novcu sa stepenom oštećenja da nije za dalju upotrebu i koji Centralna banka uz određenu nadoknadu mijenja kod korespondentskih banaka u inostranstvu.

„Inače, kod nas se zbog dužeg zadržavanja novca u opticaju, pojavljuju značajne količine takozvanog pohabanog novca koji mi takođe, ali bez nadoknade, u inostranstvu mijenjamo za zdravi“, rekao je Cicmil agenciji Mina-business.

On je kazao da najviše, odnosno najčešće, dolazi do oštećenja novčanica u apoenima od pet i deset eura, jer su najniži, najviše su u upotrebi i građani ih slabije čuvaju od krupnijih apoena.

CBCG mijenja oštećene novčanice, u principu, bez provizije.

„Za veća oštećenja novčanica CBCG uzima od donosioca novca lične podatke i izjavu o vrsti i uzroku nastanka oštećenja novca u cilju otklanjanja sumnje da se radi o namjernom oštećenju. Za manja oštećenja novčanica koje svrstavamo u kategoriju „pohabanih“ CBCG ne uzima podatke“, naveo je Cicmil.

Poslovne banke, kako je dodao, oštećeni novac mijenjaju u skladu sa poslovnom politikom.

Prema riječima Cicmila, posebna pravila zamjene važe za novčanice obojene sigurnosnom bojom za zaštitu novca u transportu od krađe, takozvanim Alert Colors.

„Najčešća oštećenja su usljed pogrešne upotrebe i rukovanja sigurnosnim koferima za transport novca. U ovim slučajevima donosilac obojenog novca obavezan je da nadoknadi troškove zamjene ovako oštećenog novca kod korespondentske banke u inostranstvu“, objasnio je Cicmil.

Ako se, kako je dodao, radi o novčanicama čije je oštećenje bojom Alert Colors posljedica kriminalnih radnji, odnosno ako za to postoji osnovana sumnja, postupa se po posebnim pravilima i uključuju se i drugi nadležni državni organi.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније