Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 03. 2015. 12:59 >> 12:59

"ŠVAJCARCI"

Suđenjem do izlaska iz dužničkog ropstva

Glavno ročište po tužbi Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) u ime klijenata protiv Hipo Alpe Adria banke biće održano sjutra u Osnovnom sudu u Podgorici.

Kako smatraju u CEZAP-u klijenti Hipo Alpe Adria Banke su se našli u bezizlaznoj situaciji jer su 2007. i 2008. uzeli stambene kredite u eurima, sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima(chf), koji je do danas skočio skoro 80 odsto u odnosu na period kada su podigli kredite.

"Klijenti su dobili od Hipo banke eure , vraćaju eure, a banka ih virtuelno duži u švajcarskim francima. 'Švajcarci' nijesu nikome ponuđeni, niti dati, niti su ušli u Crnu Goru - oni postoje samo kao knjigovođstvena kategorija", saopštili su iz CEZAP-a.

Kako tvrde, klijenti su, privučeni zavaravajućom reklamom, od strane Hipo banke došli u banku da riješe stambeno pitanje.

"Od banke su dobijene krive, netačne, zavaravajuće informacije tako da su klijenti dovedeni u zabludu. Banka ne treba da nas edukuje ali mora da nas informiše na pravi način - staviti u stambeni kredit takozvanu 'safe heaven - utočišnu valutu', a znati da se nalazi na 'istoriskom minimumu' samo govori o lošoj namjeri Hipo banke od starta", navodi se u saopštenju.

Iz CEZAP-a su naglasili da su postojala upozorenja od strane MMF,Evropske Centralne banke,Centralnih banaka Mađarske, Hrvatske, Srbije o opasnostima vezanim za švajcarske franke i zaduživanje u njima, a iz same Švajcarske su dolazila upozorenja da chf ne odgovara ekonomskim pokazateljima, tj.da ce doći do njegovog skoka.

"Hipo Alpe Adria banka kao profesionalna, jer ima timove koji se bave rizicima na dnevnom nivou, to sve zna i tu informaciju ne djeli sa klijentom, već namjerno izmišlja valutni rizik u cilju stvaranja ekstra profita . Dat je toksičan, visokorizičan, kreditni proizvod, koji je doveo u bezizlaznu situaciju preko 500 crnogorskih porodica tj.nekoliko hiljada građana", saopšteno je iz CEZAP-a.

Iz Centra za zaštitu potrošača su objasnili da je klijent, koji je podigao stambeni kredit 2007. od 120 hiljada eura i vraća uredno kredit, do sada isplatio 85.000 eura, a glavnica mu je oko 160.000 eura bez kamata, dok je rata uvećana između 70 i 80 odsto, jer je kurs franka skošio skoro 80 odsto u odnosu na period kad su klijenti uzeli kredite.

"Hipo banka je dovela klijente u situaciju da ne mogu da joj vraćaju uvećcane rate i to je pravo dužnicko ropstvo . Problem je u tome sto Hipo banka pljačka građane Crne Gore na nezakonit način jer nema švajcarske franke, niti su oni ušli u Crnu Goru , a Hipo banka iznosisi ekstra profit ne plaćajući porez drzavi", tvrde u CEZAP-u.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније