Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

30. 06. 2015. 19:07 >> 18:58

AKCIONARI EPCG

Usvojili odluku o pokriću akumuliranih gubitaka

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) usvojili su danas jednoglasno predlog Odbora direktora o načinu pokrića akumuliranih gubitaka kompanije u iznosu od oko 235,5 miliona eura.

„Za te namjene, kao i isplatu novčanih sredstava akcionarima, srazmjerno njihovom učešću u kapitalu, smanjen je osnovni kapital kompanije. Time je obezbijeđeno oko 61,5 miliona eura za pokriće dijela akumuliranih gubitaka i oko 35 miliona za isplatu akcionarima“, navodi se u saopštenju kompanije.

Preostali dio gubitaka, na osnovu mišljenja Instituta certifikovanih računovođa, kao organa državne uprave nadležnog za poslove računovodstva i revizije, biće, kako su objasnili, pokriven iz revalorizacionih rezervi, a ostali dio iz emisione premije.

Akcionari EPCG su na redovnoj Skupštini usvojili izvještaj o poslovanju kompanije za prošlu godinu, kao i finansijske i konsolidovane iskaze sa izvještajem revizora.

Iz EPCG su kazali da su angažovanjem menadžmentskih struktura, zaposlenih u komaniji i dobrog upravljanja troškovima, ostvarena osnovna načela poslovne politike.

„Realizovan je Elektroenergetski bilans i obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom. Krajnji rezultat godišnjeg finasijskog poslovanja u prošloj godini iskazan je dobitkom u iznosu od 34,77 miliona eura, što je za 9,61 milion eura bolje od ostvarenog rezultata u 2013“, dodaje se u saopštenju.

Prošla godina, kako su rekli iz EPCG, bilježi nepovoljniju hidrološku situaciju u odnosu na 2013.

„Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini iznosila je 3,04 hiljade gigavat sati (GWh), što je za 159,9 GWh ili pet odsto manje od plana, odnosno za 771,1 GWh ili 20,2 odsto manje od ostvarenja u 2013. Ostvarena potrošnja električne energije u prošloj godini veća je u odnosu na 2013. za 16,6 GWh. Ostvaren je visok stepen sigurnosti rada elektroenergetskog sistema Crne Gore kao i veoma visok stepen pouzdanosti i raspoloživosti elektrana”, dodaje se u saopštenju.

Gubici ostvareni u distributivnoj mreži u prošloj godini iznose 16,83 odsto i u odnosu na 2013. godinu manji su za 49,1 GWh.

„Plan naplate za prošlu godinu je ostvaren u cjelosti. U prošloj godini je naplaćeno oko 5,6 miliona eura više nego u 2013, odnosno stopa naplate povećana je u prosjeku 5,2 odsto“, precizira se u saopštenju.

Kapitalna ulaganja u prošloj godini realizovana su u manjem obimu nego 2013. godine iz razloga što je, kako su objasnili, AMM projekat – Pametna brojila bio ubrzan u 2013, pa je najveći dio projekta bio i realizovan u toj godini.

Iz EPCG su objasnili da prema Zakonu o privrednim društvima, mandat članova Odbora direktora ističe na prvoj redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine akcionara.

„Shodno tome, nakon razrješenja postojećih i glasanja za nove, izabran je novi Odbor direktora, u kojem je došlo do promjene dva člana predstavnika strateškog partnera A2A“, rekli su iz EPCG.

Skupština je usvojila odluku o izboru revizora i izmjenama Statuta kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније