Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

06. 07. 2015. 20:34 >> 20:26

SINDIKALNO POVJERENIŠTVO

Podržali radnike Brodogradilišta i Vektra Boke

Opštinsko sindikalno povjereništvo (OSP) Herceg Novog podržalo je radnike Jadranskog brodogradilišta Bijela i Vektra Boke u ostvarivanju potraživanja i stečenih prava iz radnog odnosa, saopšteno je iz te radničke asocijacije.

Na sastanku predstavnika radnika dvije kompanije i OSP Herceg Novi ocijenjeno je da bi trebalo da radnici istraju u razgovovorima sa stečajnim upravnicima Brodobradilišta i Vektra Boke, Žarkom Ostojićem i Sretenom Mrvaljevićem, kako bi se našlo rješenja za nastalu situaciju, prenosi Radio Jadran.

Predsjednik OSP Herceg Novi, Vuče Ćirović, kazao je da su sastanku prisustvovali i predstavnici sindikata Instituta Igalo, ali da nije bilo riječi o statusu radnika u situaciji dok se čeka ishod četvrtog tendera za privatizaciju.

On nije imao informaciju o mogućem sjutrašenjm dolasku predsjednika Radničke partije, Janka Vučinića, ali je kazao da odbornici u Skupštini glasaju za zakone, a onda hoće na ulici da ih mijenjaju.

„Zakoni su donešeni i oni su mjerodavni i obavezni. Nijesam pristalica uličarenja za mijenjanje zakona. Ista ta gospoda, koja u posljednje vrijeme u medijima priča kako treba ovo ili ono, glasala je za takve zakone i imala mogućnost da ih promijeni. Kad se zakon donese, onda je više kasna priča“, rekao je Ćirović.

Hercegnovski parlament bi sjutra trebalo da održi vanrednu sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o uvođenju stečaja u Jadransko brodogradiliše.

Stečaj u Jadransko brodogradilište Bijela uveo je u utorak Privredni sud, po predlogu organa državne uprave. Radnici, njih 200, koliko je ostalo nakon niza socijalnih programa i zakona o penzionisanju, počeli su u srijedu štrajk, zahtijevajući isplatu dijela martovske i pune zarade za april, maj i jun u roku od 30 dana.

Oni traže povezivanje staža od 2009. godine, zimnice, stanarine i novac iz stambenog fonda.

Stečaj je u Vektra Boku uveden 12. juna, a radnicima se duguju tri plate, 23 nadoknade za prevoz, dva regresa, sudski presuđena jedna razlika u platama i doprinosi za nepunih pet godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније