Žabljak
Pretežno oblačno
8.6 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
13.4 °C
Herceg Novi
Oblačno
18.6 °C
Nikšić
Oblačno
16.0 °C
Cetinje
Oblačno
14.8 °C
Bar
Pretežno oblačno
20.0 °C
Podgorica
Pretežno oblačno
21.2 °C
Ulcinj
Pretežno oblačno
19.5 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
14.8 °C

Hronika

[ Igor PEJOVIĆ ]

SUD ODLUČIO 11. 09. 2017. 14:30   >>  19:16 37

SUD ODLUČIO

Optuženi ostaju u pritvoru

Vijeće sudija Višeg suda, kome predsjedava Suzana Mugoša, odbilo je predlog odbrane za ukidanje pritvora optuženima u aferi “Državni udar” Mihailu Čađenoviću, Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Branki Milić. Sudija Mugoša je ocijenila da ovoj fazi postupka i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan. Pretres će biti nastavljen u srijedu u devet sati.

Prilog: Nemanja Živaljević

Prethodno su advokati odbrane zatražili ukidanje pritvora Čađenoviću, Maksiću, Đorđeviću i Milićevoj.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da i dalje postoji pritvorski osnovi u odnosu na sve optužene.

"Smatram da i dalje stoji pritvorski osnov, jer je riječ o osobama koji su strani državljani, pa kad bi bili pušteni iz pritvora, smatramo da bi imali određenu logističku podršku, a i iz razloga ekonomičnosti jer bi došlo do odugovlačenja postupka", rekao je Katnić.

Podsjećamo, ranije danas je Viši sud odbio i predlog advokata Miroja Jovanovića da se uradi medicinsko vještačenje optuženog Miloša Jovanovića.

Odbijeno medicinsko vještačenje Miloša Jovanovića

Sudija Mugoša saopštila je da je sud odbio predlog advokata Jovanovića, jer nijesu ispunjeni uslovi za donošenje naredbe o vještačenju.

"U spisima predmeta nema, niti je odbrana dostavila ikakvu dokumentaciju, a kod suda se nije pojavila sumnja", saopštila je Mugoša.

U nastavku današnjeg pretresa, Jovanović, koji je jedan od optuženih u aferi “Državni udar” na dan parlamentarnih izbora 2016, kazao je da je sumnjao u namjere Aleksandra Sinđelića i njegov kriminalni plan.

Kazao je i da se nije plašio Sinđelića, ali da je je prema njemu imao neku vrstu nepovjerenja.

Saopštio je da se liječio od bolesti zavisnosti, da je nakon povratka sa ratišta koristio antidepresive. U sudnici je rekao da nema strah, je psihički potonuo i da je upao u teško depresivno stanje.

“Kad sam se vratio s ratišta, koristio sam ljekove. Više ih ne koristim. U pritvoru sam pio diazepam”, rekao je Jovanović.

* TOK SUĐENJA MOŽETE PROČITATI U NASTAVKU:

14:24 - Pretres se nastavlja preksjutra u devet sati.

14:23 - Sudija Suzana Mugoša odbija je predloge branilaca za ukidanje pritvora, jer u ovoj fazi postupka i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan.

13:59 - Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da i dalje postoji pritvorski osnovi u odnosu na sve optužene.

"Smatram da i dalje stoji pritvorski osnov, jer je riječ o osobama koji su strani državljani, pa kad bi bili pušteni iz pritvora, smatramo da bi imali određenu logističku podršku, a i iz razloga ekonomičnosti jer bi došlo do odugovlačenja postupka", rekao je Katnić.

13:57 - Advokat Miroje Jovanović je zatrađžio da se publika vrati u sudnicu bez ograničenja, jer porodice Čađenović i Mandić, kako kaže, nijesu vrijeđale sud.

13:55 - Advokati zatražili ukidanje pritvora za Branku Milić .

13:31 - Zatraženo je i ukidanje pritvora optuženom Draganu Maksiću i Srboljubu Đorđeviću, jer za to nema osnova.

13:25 - Advokat Miroje Jovanović predložio je ukidanje pritvore za Mihaila Čađenovića, podsjećajući da nikad nije bio osuđivan. 

"Riječ je o osobi koja se uredno odazivala svakom pozivu", rekao je advokat Miroje Jovanović. On je podsjetio da se strani državljanin, Miloš Jovanović, brani sa slobode, dok je Čađenović, koji je državljanin Crne Gore u pritvoru.

Istakao je da je Čađenović ugledni građanin, koji se uvijek javaljao na pozive tužilaštva.

13:22 - Na pitanje advokata Miroja Jovanovića da Miloš Jovanović da medicinsku dokumentaciju, sud je uskratio odgovor jer zdravstveno stanje optuženog nije predmet postupka, dok se o predlogu o vještačenju se sud već izjasnio.

13:15 - Jovanović je, nakon pauze, nastavio da odgovara na pitanje advokata. 

"Znam da sam u prizmelju objekta razbio dva ili tri stakla", rekao je Jovanović, objašnjavajući da je navukao rukav. Na sebi je, kaže, imao tanju jaknu "između jakne i dukserice".

12:39 - Zbog jakih bolova koje Dikić trpi, data je pauza od 30 minuta. 

12:37 - Jovanović je rekao da bi možda mogao da prepozna kuću na kojoj je razbio staklo na Starom aerodromu.

12:34 - Uskraćen je odgovor na pitanje da li je prilikom dolaska u Srbiju pio neke ljekove za smirenje. Jovanović nije znao kroz koje je gradove putovao vozom iz Bara do Beograda.

"Iz voza sam izašao u Beograd", rekao je Jovanović.

12:32 - Uskraćen je odgovor i na pitanje da optuženi rekonstruiše odlazak iz Crne Gore u Srbiju, jer je Jovanović više puta odgovorio kada, kako i kojim prevoznim sredstvom je Jovanović otputovao. Braniocu je sudija sugerisala da pročita zapisnik ili da pažljivije sluša.

12:28 - Sudija je uskratila odgovor na pitanje advokata kad je Jovanović saznao da mu se na teret ne stavlja terorizam u pokušaju, već samo stvarnje kriminalne organizacije, jer je pravo tužioca da odlučuje koje djelo će se staviti na teret.

12:25 - Sudija je uskratila odgovor na pitanje da li je Milošu Jovanoviću nuđen sporazum o priznanju krivice. Uskraćuje se i odgovor na pitanje je li imao dogovor s tužiocem.

12:24 - Jovanović je rekao da mu nije bilo rečeno da li prvo da zapali objekat na Starom aerodromu pa da na zidu napiše "Smrt go...".

12:19 - Kazao je da je Sinđelić trebalo da mu da uniformu, ali nije mu rečeno gdje bi trebalo da je obuče.

"Nijesam trebalo nikome da se javim", rekao je Jovanović.

12:17 - Saopštio je i da ne zna kojom je aviokompanijom iz Beograda doletio u Podgoricu. 

12:15 - Jovanović je kazao da nikada ranije nije pravio molotovljev koktel, ali da zna da ga napravi. Istovremeno je rekao da nikada ranije koristio molotovljev koktel.

12:04 - "Nijesam se plašio Sinđelića, ali jesam imao neku vrstu nepovjerenja prema njemu", rekao je Jovanović. Kazao je da ne može da se sjeti da li je pokazao nekome svoje lične isprave, kad se vraćao vozom za Beograd.

11:56 - Jovanović je rekao da nije mogao da kaže ko je kome nadređeni - da li Sinđelić Ristiću ili Ristić Sinđeliću.

11:51 - Ponovio je da ne poznaje Nemanju Ristića.   

"Po hiljaditi put kažem da sam ga vidio jednom u životu", rekao je Jovanović i kazao da se sa njim nije zvanično upoznao.

11:43 - Jovanović nije želio da odgovorio na pitanje da li je nakon 16. oktobra dobijao bilo kakav novac, smatrajući da to nije bitno. Kazao je i da mu ništa ne znači ime Dragan Marković.

"Ne znači mi ni ime Dragan Marković iz službe državne bezbjednosti Crne Gore", kazao je on.

11:34 - Jovanović je ispričao i da je sam kupio avionsku kartu za Podgoricu. Kaže da ne zna koliko je piva popio.

"Nijesam se obeznanio, da ne znam gdje se nalazim", rekao je Jovanović.

11:30 - Optuženi Jovanović je rekao da je koristio sredstva za smirenje i antidepresive.

"Kad sam se vratio s ratišta, koristio sam ljekove, više ih ne koristim. U pritvoru sam pio diazepam", rekao je Jovanović.

11:29 - Jovanović je rekao da Sinđelića nije viđao na ratištu na kom je bio. Kazao je i da se ne sjeća broja sa kojeg ga je zvao Sinđelić.

11.27 - "Kada sam rekao da jedva stojim ovdje, kažem da sam potonuo. Upao sam u teško depresivno stanje", rekao je Jovanović.

11:24 - Jovanović je rekao da je sumnjao u namjere Sinđelića, odnosno njegov kriminalni plan, kako je to navedeno u optužnici.

* AKO STE PROPUSTILI: 

PRVI DAN SUĐENJA - Dikić: Katnić mi nudio nagodbu

DRUGI DAN SUĐENJA - Trebalo je da se ubije ili uhapsi Đukanović

"Sumnjao sam, zato što se jednostavno vidi kad je neko mutan tip", rekao je Jovanović.

11:22 - "Tačno je da sam služio vojsku", rekao je Jovanović.

Sudija je uskratila odgovor na pitanje je li Jovanović imao zdravstvenih tegoba nakon povratka sa ratišta, jer nije od uticaja na činjenično stanje o krivičnom djelu navedenom u optužnici.

11:16 - Jovanović je rekao i da niko osim Sinđelića nije uticao na njega da ide u Podgoricu. 

11:10 - Jovanović je potvrdno odgovorio i na pitanje je li se liječio od bolesti zavisnosti.

11:07 - Na pitanje advokata da li Jovanović osjeća strah u sudnici, optuženi je odgovorio potvrdno. Sud je istovremeno uskratio odgovor na pitanje da li je Jovanović u stanju da prati suđenje.

11:04 - Sudija Suzana Mugoša saopštila je da je sud odbio predlog advokata Jovanovića, jer nijesu ispunjeni uslovi za donošenje naredbe o vještačenju.

10:42 - Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ostavio je sudu na ocjenu odluku o predlogu Jovanovića, a imajući u vidu dosadašnji tok glavnog pretresa, kao i iznošenje odbrane optuženog danas i na prethodnom pretresu.

10:38 - Advokat Miroje Jovanović zatražio je medicinsko vještanje optuženog Miloša Jovanovića, a na okolnosti njegove procesne sposobnosti, po vještacima koje sud odredi. Zatražio je mišljenje o zdravstvenom stanju Jovanovića u pogledu somatskih i psihičkih oboljenja.

10:36 - "Znam da je svjedok saradnik imao jednu grupu ljudi koja je pohapšena i da mu treba druga organizacija", rekao je Jovanović, navodeći da će čuo za organizaciju Srpski vukovi, ali da nije bio član.

10:30 - Na aerodromu se, kako je pojasnio, legitimisao sa ličnom kartom: "I srbijanskoj i crnogorskoj policiji sam morao da dam dokument".

"Na aerodromu u Beogradu sam dokument dao srbijanskoj policiji. Ne sjećam se koje je to mjesto bilo na aerodromu", rekao je Jovanović, navodeči da se ne sjeća koliko je putnika bilo u avionu.

10:26 - Optuženi Jovanović je rekao da nije znao na koga se odnosilo kad mu je Sinđelić rekao da napiše "Smrt go...".

10:25 - Jovanović je rekao da se vlast "ne može srušiti sa 10-15 ljudi" 

10:22 - Na pitanje je li mu Sinđelić objasnio kako da se izvrši likvidacija Đukanović, Jovanović je rekao: "Kad mi je Sinđelić govorio o tome da Đukanović treba da bude uhapšen, sjećam se da mi je rekao da treba da uđe jedna grupa ljudi u Skupštinu Crne Gore, a o načinu kako bi ga ubili nije govorio".

"Rekao mi je da treba da bude uhapšen ili eventualno ubijen, kako i na koji način nijesam znao", rekao je Jovanović, i objasnio da je shvatio da je to velika glupost.

10:19 - Jovanović je rekao je Sinđelić trebalo da prebaci grupu ljudi u Crnu Goru. Tvrdi da nije znao gdje da kupi teške šarafe, kako mu je Sinđelić rekao: "Parola je: Snađi se". Kazao je da mu Sinđelić nije rekao gdje da to kupi.

10:16 - Optuženi Bratislav Dikić nije imao pitanja za Jovanovića, jer ga ne poznaje.

10:15 - On je potvrdio da mu je Sinđelić rekao da nakon paljenja prostorija na zidu napiše "Smrt go...".

10:12 - Jovanović: "Kad mi je Sinđelić rekao da Đukanović ne smije da pobijedi na izborima, da Crna Gora ne bi ušla u NATO, i da idemo na sve ili ništa, shvatio sam to kao rušenje vlasti".

Rekao je da nije znao čiji objekat treba da zapali, te da mu je motiv bio jedino "prokleti novac".

10:10 - Jovanović je rekao da ne razumije puno ruski jezik, ali da je mogao da razumije da Sinđelić nekome na telefon govori da mu je grupa uhapšena u Crnoj Gori. Kazao je da je sa Bratislavom Dikićem prijatelj na društvenim mrežama, ali da nikad nije razgovarao sa njim.

Ranije su tokom pretresa na pitanja advokata, tužioca i sudije, odgovarali optuženi Dikić i Miloš Jovanović, koji je negirao optužbe.

On je saopštio da je Aleksandar Sinđelić, koji je svjedok saradnik, planirao revoluciju u Crnoj Gori, te da je bilo planirano hapšenje i eventualno ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

 

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo