Žabljak
Oblačno
-3.1 °C
Pljevlja
Oblačno
0.6 °C
Herceg Novi
Oblačno
12.7 °C
Nikšić
Oblačno
2.8 °C
Cetinje
Oblačno
10.8 °C
Bar
Pretežno oblačno
12.8 °C
Podgorica
Oblačno
8.9 °C
Ulcinj
Oblačno
13.4 °C
Kolašin
Oblačno
0.2 °C

Otvoreno o NATO-u

[ Izvor: rtcg.me, Igor PEJOVIĆ ]

28. 04. 2017. 16:01   >>  19:25 182

ISTORIJSKA ODLUKA

Izglasan ulazak CG u NATO

Skupština Crne Gore jednoglasno je danas, sa 46 glasova, usvojila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO savezu.


Osim vladajuće koalicije, učlanjenje Crne Gore u NATO podržali su i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), koji su jedini, od opozicionih partija, prisustvovali sjednici parlamenta na Cetinju.

Paralelno sa održavanjem sjednice parlamenta, Demokratski front (DF) je organizovao protest zbog odluke da se, mimo referenduma, dOnese odluka o članstvu Crne Gore u NATO. Poručili su i da neće priznati odluku parlamenta.

Obrazlažući Predlog zakona, premijer Duško Marković kazao je da Skupština Crne Gore danas ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca.

"Ovakva odluka se nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti", saopštio je Marković.

On je rekao da današnji dan upisujemo u najsvjetliju istoriju Crne Gore, "rame uz rame sa 1. julom 1878. kad se na Berlinskom kongresu raspravljalo o potvrdi nezavisnosti Crne Gore".

"Ovo je prilika da se poklonimo sjenama svih crnogorskih heroja koji su se ugradili u temelje naše države. Članstvo u NATO je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", poručio je Marković.

NATO i EU garant mira i stabilnosti

Prvi čovjek Vlade je rekao da je ovo najbolja odluka za Crnu Goru i njene građane, navodeći da su prednosti članstva mnogo puta do sada obrazlagani.

"NATO i EU su bili i ostali garant mira i stabilnosti, glavna osnova za ekonomski i društveni prosperitet", objasnio je Marković.

Članstvo u NATO će, kako je rekao, biti garancija bezbjednosti države i građana. To je, smatra on, vjetar u leđa sprovođenju reformi na putu na Evropskoj uniji.

Osim toga, kako je napomenio, garant je privlačenju stranih investicija.

"Učešće u strukturama NATO ojačaće kapacitete našeg odbrambenog i bezbjednosnog sistema. Naša Vojska je učešćem u misijama stekla ugled profesionalnih i spremnih snaga", rekao je Marković.

Crnogorski premijer zato smatra da NATO nema alternativu, navodeći kako je ubijeđen da se proces NATO i EU integracija ne modu odvajati, što potvrđuju iskustva prethodnih država članica.

"Crna Gora u NATO-u predstavlja zamajac u procesu učlanjenja naše zemlje u EU", istakao je Marković, navodeći kako ulazak u NATO znači i veliku odgovornost.

Marković se prisjetio žrtava bombardovanja 1999.

On je uvjeren da će naše člansvo u NATO doprinijeti stabilizaciji prilika u regionu. Marković je rekao da su "evroatlantski procesi ključ za trajnu transformaciju našeg regiona iz bureta baruta u dio demokratske Evrope i oazu mira".

Marković je imao i poruku za protivnike NATO-a: "Nemam iluziju da ću s ovih nekoliko rečenica promijeniti vaš stav, niti mi je to namjera. Osjećam obvezu da kao predsjednik Vlade koji predlaže zakon kažem sljedeće - Članstvom u NATO Crna Gora za svakog građanina obezbjeđuje veliku i jednaku šansu da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim". 

Premijer je saopštio i da je ovo trenutak u kojem "sa osjećanjem duboke tuge i žaljenja, podsjećam i na tragičan događaj od prije 18 godina, kada je u Murini poginulo šestoro naših ljudi tokom NATO bombardovanja".

"Sa pijetetom izgovaram danas nijihova imena: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović, Julija Brudar, Vukić Vuletić, Manojlo Komatina, Milka Kočanović. Nećemo zaboraviti te nevine žrtve! Nećemo takođe zaboraviti ni da je Crna Gora tada, mimo svoje volje, bila uvučena u tragičan sukob Srbije sa NATO snagama, niti da je samo zahvaljujući vanrednim diplomatskim naporima tadašnjeg rukovodstva naša država izbjegla nesagledive posljedice", rekao je Marković.

Brajović: Nije lako vuku među lavovima; Krivokapić: CG u sistemskoj krizi

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je da "nije lako vuku među lavovima ni jedan dan, a kamo li hiljadu godina ili čitavu vječnost, ma kako se zvao".

"Tako je Crnoj Gori odvajkada, ma kako se zvala. Ali lava su pripitomljavali milom ili silom, a vuka nijesu nikad. Ne zbog toga što je divalj, već zbog toga što je svoj i nezavisan, što stremi svojoj teritoriji i porodici, što je odan i privržen svoj zemlji, svrsi i vrsti", rekao je Brajović.

Crna Gora je, kako je rekao Brajović, "kao vučica opstajala u balkanskim vrletima".

"Katkad progonjena i ranjena, nerijetko pritisnuta i polomljena, često ogladnjela i ožednjela, ali nikad ubijena, slomljena", rekao je Brajović.

Predsjednik parlamenta pozvao je sve istomišljenike, ali i one koji to nijesu, da "vjeruju ideji koja se zove NATO".

"Nalazimo se na istorijskoj prekretnici. Prilike u okruženju se mijenjaju, možda ne uvijek u željenim smjerovima", istakao je Brajović, navodeći da je većinska Crna Gora oduvijek bila progresivna.

Gvozdenović: NATO uspjeh svih

Potpredsjednik parlamenta, Branimir Gvozdenović, ocijenio je da je ulazak u NATO veliki uspjeh svih građana Crne Gore "bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali".

"Čak i oni koji danas tako ne misle, već sjutra će shvatiti da je to najbolji put i zajednički interes", rekao je Gvozdenović, navodeći da je uz obnovu državne nezavisnosti, ulazak u NATO najznačajnija odluka u istoriji Crne Gore.

Poslanik DPS-a, Obrad Mišo Stanišić, saopštio je da je uvjeren da će današnji postupak cijeniti "ne samo naši potomci, nego i potomci onih koji nijesu danas sa nama".

"U NATO ulaze svi, a ne samo pojedinci i partije", rekao je Stanišić, i podsjetio da je Crna Gora od uspostavljanja saradnje s NATO u kontinuitetu držala pažnju država članica Alijanse.

Istakao je da su NATO i EU neodvojiv proces integracija.

"Jedina smo država koja 1982. godine kroz politiku proširenja sama ulazi u NATO savez. To je znak poštovanja prema Crnoj Gori", poručio je Stanišić.

Lider SDP-a, Ranko Krivokapić rekao je da je Crna Gora, iako mala, veoma posebna. 

"Ne postoji članica NATO u kojoj Berlinski zid još nije pao, ne postoji evropska zemlja u kojoj Berlinski zid nije pao, u kojoj se vlast nije mijenjala na demokratskim izborima. Ali to je posebnost koja je teret i koja će se promijeniti", rekao je Krivokapić, i podsjetio da je Crna Gora u sistemskoj i političkoj krizi.

Krivokapić je poručio i da sloboda nema cijenu, ali da je za male "ta cijena uvijek bila najveća". Nakon izlaganja Krivokapića, poslanici SDP-a su napustili sjednicu.

Lazović: Vraćamo se tamo gdje nam je mjesto

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, saopštio je da Crna Gora danas nastavlja da pravi svijetlu istoriju. Članstvom u NATO Crna Gora, kako je rekao, poziva na saradnju ne samo članice NATO saveza, nego i države regiona.

"Šaljemo signal da smo stvorili ekonomske, političke i bezbjednosne benefite", rekao je Ibrahimović, uz napomenu da je članstvo u NATO signal investitorima.

Poslanik Socijaldemokrata, Vujica Lazović, kazao je da se danas Crna Gora vraća tamo gdje joj je civilizacijsko mjesto, "a to je mjesto u zajednici zemalja evropskih i zapadnih standarda".

Lazović je podsjetio da je u posljednjih deset godina Crna Gora udvostručila BDP, uz konstantan rast stranih direktnih investicija". Lazović je rekao da su povećane plate, penzije, ali i ostala primanja.

"Sve je to urađeno uz očuvanje stabilnosti i mira. To su rezultati vrijedni pažnje i poštovanja. Danas svi mi ovdje koji smo za NATO možemo biti ponosni", rekao je Lazović.

Poslanik DPS-a, Miodrag Radunović, rekao je da su NATO i EU integracija komplementarni procesi.

"Nije ovo Crnoj Gori došli preko noći. Crna Gora primjenjuje demokratske standarde, sprovodi reforme...", rekao je Radunović, uz ocjenu da je Crna Gora danas "na braniku evropske demokratije i evropskih sloboda".

Popović: Crna Gora nikad nije bila neutralna

Radunović je rekao da očekuje da političke tenzije u narednom periodu budu manjeg intenziteta i pozvao oponente na dijalog, koji je temelj demokratije.

Poslanik grupe albanskih partija i potpredsjednik parlamenta, Genci Nimanbegu, rekao je da je put društva ka demokratiju dug i sa puno izazova, koji dovode do odluka koje dijele društva.

"Koliko je vremena trebalo da dođemo do ovog položaja? Društvo je danas u Crnoj Gori podijeljeno po pitanju NATO saveza, ali ta podjela je prolazna", rekao je Nimanbegu.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, rekao je ga raduje što Crna Gora danas, nakon decenija stranputica, ima jasnu spoljno-političku misiju. Lider liberala rekao je da sa ponosom ističe da su crnogorski liberali bili svetionik i putokaz Crnoj Gori da se vrati sa stranputice.

"Crna Gora nikad nije bila neutralna, već jasno opredijeljena u saradnji sa svojim zapadnim saveznicima", istakao je Popović. 

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI), Adrijan Vuksanović, kazao je da je današnji glas HGI isti onaj glas koji je upućen 90-ih godina "kad smo ga uputili u izrazu zalaganja za očuvanje crnogorskih nacionalnih interesa i nacionalnog bića".

Nikolić: Crna Gora nikad nikog nije izdala

Navodeći da je Cetinje "vazda bilo prvi i najbolji tumač nacionalnih interesa Crne Gore", poslanik DPS-a, Andrija Nikolić, rekao je da nikad Crna Gora u hiljadugodišnjoj istoriji nikog nije izdala.

"Naš državotvorni uspjeh utoliko je veći kad se uzme u obzir da je Crna Gora jedina zemlja koja se u finalnoj fazi NATO integracija suočila sa tolikom količinom strane destrukcije u ovoj fazi", rekao je Nikolić, uz podsjećanje da su građani Crne Gore odbranili evroatlantsku orjentaciju države na prethodnim izborima.

Nikolić je rekao i da se moramo okrenuti zajedničkoj budućnosti.

Iz Vlade su ranije saopštili da će Predlog zakona obrazložiti premijer Duško Marković. Od opozicionih stranaka zasjedanju prisustvuju samo poslanici Socijaldemokratske partije.

Sjednici prisustvuju predsjednici Vlade i države, Duško Marković i Filip Vujanović, te raniji predsjednici parlamenta Radivoje Brajović, Velisav Vuksanović i Darko Pajović.

Sjednici, između ostalih, prisustvuju lider DPS-a, Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

Igor PEJOVIĆ

Pratite nas na

Komentari 182

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo