Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Mina, objavila B.B. ]

30. 10. 2018. 13:26 >> 13:03

SO PODGORICA

Razvojem grada neće upravljati tajkuni

Nijedna građevinska firma ne bi trebalo da dobije dozvolu za gradnju objekata poslovnog karaktera na prostoru kasarne Morače i Njegoševog parka, poručili su odbornici URA, Demokrata i DF na sjednici SO Podgorica. Gradonačelnik poručio da tamo neće biti gradnje.

Odbornici podgoričkog parlamenta raspravljali su danas o Predlogu odluke o zabrani gradnje, koji je predložio Rakčević, o čemu će se izjasniti kasnije.

Rakčević je rekao da bi gradnjom na prostoru Njegoševog parka i kasarne Morača bilo betonirano i devastirano oko 150 hiljada metara kvadratnih prostora.

Prema njegovim riječima, do 2025. godine biće izgubljeno oko 1,5 miliona metara kvadratnih zelenih površina.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma je trebalo da oduzme licence za gradnju planerima u brojnim situacijama. Smatram da je došlo do centralizacije, kada je u pitanju donošenje odluka, i da se time smanjuje transparentnost" kazao je Rakčević.

I odbornik Demokratske Crne Gore, Vladimir Čađenović, kazao je da će se ta partija boriti da zaustavi gradnju stambenog bloka na prostoru kasarna Morača.

"Podgorica je prepuna urbanističkih zločina. Trebalo bi spasiti dragocjeni prostor, koji bi i po ocjeni stručnjaka trebalo da ostane zelena površina. Koristićemo sva demokratska sredstva da dižemo galamu oko nasilja urbanističkih planova", dodao je Čađenović.

Sa njima se složio i odbornik Demokratskog fronta (DF) Zoran Lakušić.

"Zelene površine pretvorene su u beton. Problem je gradska uprava, odnosno nedostatak participacije, neučestvovanje u donošenju odluka na lokalnom nivou. Javne rasprave su decenijama nefunkcionalne", naveo je Lakušić.

On smatra da gradska vlast "razbija prostor Podgorice po diktatu investitora.

"Postoje samo lični interesi i borba za profit. Očigledno je da je izrada detaljnih urbanističkih planova (DUP) najznačajniji problem Podgorice", kazao je Lakušić.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS), Andrija Klikovac, kazao je da gradska uprava brine o zelenim površinama.

Predlog odluke o zabrani gradnje, smatra on, služi da bi se kupili politički poeni, interesi građana su na kraju.

Njegov kolega, Nenad Vujošević, smatra da predlog zabrane gradnje predstavlja stopiranje razvoja grada.

"Niko nema pravo da zaustavi razvoj Glavnog grada, ne dovodimo selo u Podgoricu, nego turiste", kazao je Vujošević.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih, kazao je da podržava adekvatni i kontrolisani urbanizam i da je protiv apsolutne zabrane gradnje.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, rekao je da je cilj gradske uprave unapređenje i razvoj zelenog fonda.

"Moj načelni stav je da tamo neće biti nikakve gradnje. Ako mislite da svako ima pravo da gradi, to neće moći. Razvojem grada neće upravljati tajkuni", kazao je Vuković.

On je podsjetio na projekte koje je realizovala uprava Glavnog grada u posljednja tri mjeseca, gradnja dva vrtića, Mediteranski vrt, aplikacija pod nazivom "Moje drvo".

"Ova rasprava služi da se javnosti skrene pažnja sa nečega što Glavni grad radi veoma dobro, na neka pitanja koja nijesu aktuelna", dodao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније