Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.B.

14. 04. 2022. 16:27 >> 16:28
1

NOVI SADRŽAJ U PODGORICI

Otvorena Urbana bašta, za početak 1.100 sadnica

Urbana bašta otvorena je danas u dijelu Tološke šume, a za početak u njoj je zasađeno 1.100 sadnica. Kako je istaknuto, projekt Urbane bašte namijenjen je za proizvodnju zdrave hrane za najugroženije uz pomoć volontera.

Baštu su otvorili gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i predstavnici NVO Paradigma.

Vuković je kazao da je na površini od 12.000 m2, kao rezultat saradnje sa NVO Paradigma, a uz podršku američke ambasade, Podgorica dobila novi sadržaj, odnosno baštu u kojoj će se proizvoditi zdrava hrana.

"Ovo mjesto će podstaći razvoj osjećaja zajedništva, a danas smo čuli da 200 volontera već radi na razvoju ovog projekta tako da je u pitanju fantastična inicijativa koju ćemo nastaviti da razvijamo u narednim godinama", istakao je Vuković i podsjetio da je učešće u ovom projektu uzeo i Savez arhitekata Crne Gore.

Kako je kazao, na ovom prostoru, u drugom dijelu Tološke šume, dobićemo nove sadržaje, paviljon i ono što je potrebno za organizaciju edukativnih sadržaja.

"Želimo da mlade generacije ovdje dolaze redovno, upoznaju prirodu, budu svjesne njenog značaja i da se osjete dijelom zajednice. Koristim priliku da najavim da će ovakvih projekata biti još. Sad smo bogatiji za još jedno iskustvo i mislim da je ovo pravi put koji treba slijediti u narednom periodu", istakao je Vuković i zahvalio kolegama iz gradske uprave i privrednih društava koji su u saradnji sa NVO Paradigma realizovali ovaj projekat čija je vrijednost oko 95.000 eura.

Rajzing Rajnke je kazala da je podrška Ambasade projektu Urbene bašte dio šire inicijative podrške i podsticaja lokalne proizvodnje hrane.

“Kroz ovu inicijativu radili smo sa NVO Paradigma, sa partnerima i volonterima u šest različitih zajednica u Crnoj Gori, u kojim su postavljeni slični plastenici, a takođe smo distribuirali i tzv. vertikalne zelene bašte, odnosno inovativne vertikalne bašte koje su obezbijeđene porodicama slabijeg imovinskog stanja. Ovaj plastenik i ova lokacija pridružuju se drugim lokacijama u opštinama Bar, Mojkovac, Berane, Pljevlja i Herceg Novi. Radi se o proizvodnji hrane lokalno za najranjivije grupe u tim opštinama i svako može da volontira i da doprinese u okviru ove inicijative”, istakla je Rajnke.

Brit Bun je ispred NVO Paradigma kazao da je u osam godina koliko živi u Crnoj Gori bio na skoro svim mjestima, katunima i selima i imao priliku da upozna kulturu i tradiciju Crne Gore, te istakao da ga je pored nebrojeno mnogo lijepih stvari, najviše oduševio koncept mobe.

“Moba za NVO Paradigmu predstavlja način da budemo zajedno okupljeni oko nečega dobrog što će nas povezivati”, kazao je Bun i istakao da želi da projekat Urbane bašte bude projekat grada i svih onih koji u njemu žive.

“Veoma smo zahvalni Glavnom gradu na partnerstvu i infrastrukturi oko koje je pomogao, a naravno, velika zahvalnost i za podršku Ambasade SAD. Kroz četiri do pet akcija koje smo do sad imali, posadili smo više od 300 stabala i sada nastavljamo sa razvijanjem dijela koji se tiče sadnica drveća, voća i povrća ", kazao je Bun i pozvao sve koji su u mogućnosti da se pridruže, da zajedno radimo na ovom projektu i pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније