Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 08. 2015. 13:55 >> 13:51
1

SEKULIĆ PREDLAŽE

Elektronski sistem testirati prije izbora

Sistem elektonske identifikacije birača nosi velike rizike i potrebno ga je isprobati prije parlamentarnih izbora, ocijenio je funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić i naveo da bi novo tijelo za praćenje izbornog procesa trebalo da funkcioniše po principu kopredsjedavanja.


On je podsjetio da su novim izbornim zakonima uvedene brojne novine, kao što je primjena elektronske identifikacije birača prilikom glasanja.

"Ovaj sistem nosi velike rizike, ali će to morati da prihvate i kolege iz opozicije koje su predložile takav način identifikacije", kazao je Sekulić agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, sistem elektronske identifikacije potrebno je isprobati, jer je još uvijek nepoznat.

"Činjenica je da samo iz DPS-a ukazivali, iz više navrata, da ovakav sistem nije poznat nigdje u evropskom okruženju i da su pokušaji da se takav sistem uvede u jednoj od susjednih država bili neuspješni", rekao je Sekulić.

Crna Gora, kako je naveo, ima više od hiljadu biračkih mjesta i teško je zamisliti da treba na svakom biračkom mjestu posebno unijeti podatke za svakog birača, a tokom izbornog dana će se realizovati posebna procedura kada je u pitanju elektronska identifikacija.

"Znači da svaki zastoj u tom procesu nosi rizik od, ne samo moguće zloupotrebe, već i od toga da izbori budu poništeni na više biračkih mjesta", upozorio je Sekulić.

On je kazao da je DPS taj rizik prihvatio kako bi kolegama iz opozicije pokazao da tokom izbornog procesa nema ničega spornog, i kako bi zajednički vratili povjerenje građana u izborni proces.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније