Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 09. 2015. 12:35 >> 12:38
2

LUKŠIĆ U LUKSEMBURGU

Tranzitna smo država za migrante

Crna Gora posvećena je borbi protiv neregularnih migracija, koje, za sada, imaju tranzitni karakter preko naše zemlje ka Evropskoj uniji (EU), poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskh poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU, „Gimnih“, koji je danas održan u Luksemburgu.

Centralna tema sastanka bilo je aktuelno pitanje migracija.

Lukšić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), istakao da je Crna Gora posvećena borbi protiv neregularnih migracija, što je i obaveza u pregovaračkom procesu.

On je, dodaje se, ukazao na potrebu stalnog jačanja saradnje i razmjene informacija, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

„Ocijenivši veoma važnim dugoročno rješavanje pitanja migracija, Lukšić je podsjetio da je Crna Gora nedavno preuzela jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice koje će biti usmjereno, kako na  jačanje uloge MARRI kao platforme za koordinaciju aktivnosti na planu migracija, azila i granične saradnje u regionu sa ciljem veće prepoznatljivosti inicijative u regionalnim i međunarodnim okvirima, tako i na širenju njene perspektive uključivanjem nadležnih ministarstava u oblasti rada i obrazovanja, kao važnih aspekata dugoročnog rješavanja pitanja migracija u regionu i šire“, navodi se u saopštenju MVPEI.

"Značaj pitanja vezanih za migraciju za bezbjednost i razvoj Zapadnog Balkana i EU prepoznat je i u Zajedničkoj deklaraciji usvojenoj nedavno u Skoplju na Forumu MARRI te je, u tom kontekstu, potrebno raditi na jačanju veze MARRI-ja s Evropskom unijom, u cilju efikasnijeg rješavanja ovih pitanja", kazao je Lukšić.

Ponovio je da je Crna Gora posvećena povezivanju, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana i istakao značaj preuzimanja pune odgovornosti za efikasan odgovor na migratorne i bezbjednosne izazove, u cilju što bolje povezanosti regiona.

Lukšić je, navodi se dalje u saopštenju, podsjetio i na nezaobilaznu ulogu sistema UN-a, uključujući i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) u rješavanju rastućih izazova u oblasti mobilnosti i migracija koje su, takođe, jedan od prioriteta u novoj post-2015 razvojnoj agendi UN-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније