Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 10. 2015. 20:13 >> 21:33
15

SERVER O PROTESTIMA

Vlast se ne smjenjuje na ulici, već na izborima

Američki državni sekretarijat je, u reakciji na proteste u Crnoj Gori, uz napomenu da je ambasada već izdala saopštenje tim povodom, ponovo osudio nasilje u subotu veče. Analitičar Danijel Server, u intervjuu Glasu Amerike, ističe da se u demokratskim sistemima, vlast ne smjenjuje na ulici, već na biračkim mjestima. Server smatra da je ruska podrška protestima u Crnoj Gori očekivana, s obzirom na to da je, kako je naveo, proširenje NATO-a poraz za ruskog lidera Vladimira Putina.

“Jasno je da su protesti bili nasilni. Ne znam da li su predstavljali pokušaj da se silom sruši vlada, ali ne smatram da će se to dogoditi u Crnoj Gori”, kazao je Server.

Uz ocjenu da je opozicija u Crnoj Gori slaba i podijeljena, analitičar Danijel Server kaže da nasilne demonstracije nijesu put za ostvarenje političkih ciljeva.

“Da bi se smijenila vlada u demokratskom sistemu, potrebno je više glasova i ne vidim kako će ove nasilne demonstracije donijeti opoziciji više glasova ili joj pomoći da se ujedini. Ljudi mogu da vole ili ne vole Đukanovića, ali je činjenica da je on na vlasti zbog demokratskog sistema i biće ga teško smijeniti na uličnim demonstracijama. U demokratskom sistemu to se radi na biračkim mjestima”, ističe Server.

Vašington, smatra Server, razumije da je dio opozicije i dalje nezadovoljan zbog nezavisnosti i da sigurno neće biti srećan zbog članstva Crne Gore u NATO-u što je glavni povod za reagovanje Rusije.

“Moskva će pokušati da stvori utisak intenziviranja napora protiv Đukanovića, ali je u stvari riječ o protivljenju članstvu Crne Gore u NATO. Za Moskvu, Đukanović je nevažan, važno je pitanje članstva u NATO. Proširenje Alijanse, čak i na malu Crnu Goru poraz je za Putina i oni će pokušati da izbjegnu da budu poraženi”, precizira Server.

Danijel Server uvjeren je da će NATO uputiti pozivnicu Crnoj Gori, ističući da je to dobar potez.

“Dok god su bezbjednosne snage udržane i ne koriste prekomjernu silu i dok god je jasno da Crna Gora ima prilično snažnu grupu koja podržava članstvo, mislim da će NATO prepoznati šta je suština ovoga. Ovi protesti će, možda, u stvari učvrstiti podšku Crnoj Gori unutar Alijanse”, zaključio je Server.

Milena Đurđić, Glas Amerike

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније