Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 11. 2015. 08:17 >> 08:05
31

RASTE PODRŠKA

Za NATO 56% građana

Na referendumu o učlanjenju Crne Gore u NATO 56 odsto građana glasalo bi za, dok bi 44 odsto bilo protiv ulaska u Alijansu, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Ipsos stratedžik marketing /Ipsos Strategic Marketing/, prenosi Pobjeda.



Da je referendum bio održan sredinom oktobra, na birališta bi izašlo 75 odsto punoljetnih građana Crne Gore. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 8. do 16. oktobra na uzorku od 1.015 punoljetnih građana Crne Gore, a pomenuti podaci za referendum odnose se na opredijeljene birače.

Na pitanje kako bi glasali ukoliko bi ove sedmice bio referedum za učlanjenje Crne Gore u NATO, 42 odsto ispitanika odgovorilo je da bi glasalo za, protiv bi bilo 33, dok njih 20 odsto ne bi glasalo.

Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga kazao je da je broj onih koji podržavaju NATO u oktobru bolji od prosjeka za posljednjih 16 mjeseci i da je sličan nivou podrške koja je registrovana u februaru 2014. godine.

„Od svih opredijeljenih građana koji bi izašli na referendum, a takvih je tri četvrtine, 56 odsto bi glasalo za pridruživanje NATO, a 44 odsto bi glasalo protiv. Svaki četvrti građanin Crne Gore je ili neopredijeljen po pitanju pridruživanja NATO-u ili ima eksplicitno negativan stav po pitanju izlaska na referendum“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da bi na eventualnom referendumu o pristupanju Alijansi, u ovom trenutku, glasalo više građana Crne Gore nego što bi se odazvalo na parlamentarne izbore. „Nešto manje od dvije trećine građana Crne Gore bi glasalo na parlamentarnim izborima“.

Prema istraživanju Ipsosa, rejting Demokratske partije socijalista raste i ona ima podršku 45 odsto građana, što je tri odsto više u odnosu na prethodno, septembarsko istraživanje.

Demos podržava 13 odsto građana, Demokratski front osam odsto, URA i Socijalističku narodnu partiju po sedam, Demokratsku Crnu Goru šest, Socijaldemokratsku partiju četiri i Bošnjačku stranku tri odsto.

Ispod cenzusa su, kako se navodi, Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate koje podržava po jedan odsto ispitanika.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније