Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 05. 2013. 12:33 >> 10:22
4

TRANSFORMACIJA

Uljarević: DF bi mogao i bez Lekića

Savezi kao što je Demokratski front (DF) ne mogu trajati predugo, već se moraju transformisati, smatra izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Ona je ocijenila da Front može da funkcioniše i bez njegovog lidera Miodraga Lekića.

Ona je navela da je teško prognozirati sudbinu DF-a, jer se mogućnosti kreću „od potpune dezintegracije do pune integracije svih njegovih subjekata“.

"I to neće zavisiti samo od DF-a. U svakom slučaju, savezi kao Front ne mogu trajati predugo već se moraju transformisati. Možda DF pokuša da preraste u novi vid nadstranačke strukture, nešto kao drugi talas objedinjavanja u još širi i složeniji savez", kazala je Uljarević agenciji MINA.

Ona je rekla da bi takav savez vjerovatno pokušao da uđe u prostor političkog centra, što bi mu, kako je ocijenila, dalo veliki koalicioni potencijal.

"Moguće su i opcije tipa pravljenja novih političkih struktura sa drugačijom sadržinom od DF-a, a moguće je i jačanje Socijalističke narodne partije (SNP) u slučaju problema u funkcionisanju Fronta. Svakako ne treba zaboraviti realne probleme koji postoje i u vladajućoj koaliciji i vladajućoj partiji, koji utiču na prekompozicije na političkoj sceni", rekla je Uljarević.

Ona smatra da nije nemoguće da Front nastavi da funkcioniše bez Lekića, jer , kako je kazala, savez Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene na nivou rukovodstava je izrazito jak.

"Koliko bi kao politička struktura bez Lekića na čelu bio konkurentan i uspio da održi podršku u biračkom tijelu, to je drugo pitanje. Vjerujem da bi DF izgubio značajan dio podrške u tom slučaju, kao i da bi onda SNP vratio dio svojih birača, a jedan dio bi se i pasivizirao", ocijenila je Uljarević.

U konačnom, navela je, došlo bi samo do još jedne manje-više preraspodjele podrške unutar opozicionog biračkog tijela.

Uljarević smatra da bi eventualni odlazak Lekića, a da se prije toga ne pojavi nova politička ponuda u opoziciji sa novim kadrovskim rješenjima, mnoge stvari vratila na unazad.

Ona je ocijenila da rezultati parlamentarnih i predsjedničkih izbora pokazuju da su crnogorski građani željni promjena, ali i drugačijeg opozicionog pristupa, "tako da je na opoziciji je da pametno iskoristi takvu konstelaciju odnosa".

Komentarišući ranije navode premijera Mila Đukanović, ali i drugih predstavnika DPS-a, da je predsjednička kandidatura Lekića bila primarni cilj opozicije kada je formiran Front, i da on nakon poraza Lekića nema političku budućnost, Uljarević je kazala da
je to olako iznijeta ocjena, u svrhu kampanje.

Ona smatra da ne bi čudilo da Socijaldemokratska partija ozbiljno razmotri opciju podrške opozicionom posebnom zakonu, posebno ako on bude urađen u skladu sa potrebnim ustavnim načelima.

Komentarišući odnose unutar opozicije, oma je navela da je podrška Lekićevoj kandidaturi imala brojne prednosti za svaku od opozicionih partija.

"Nakon parlamentarnih izbora, gdje je opozicioni savez nazvan Demokratski front na čelu sa Lekićem ostvario veliki uspjeh, a do tada neprikosnovena koalicija DPS-SDP nije uspjela da pobijedi na izborima već je morala nakon izbora da širi koaliciju, logično je bilo očekivati da će sve opozicione partije stati iza Lekića i podržati njegovu kandidaturu za predsjednika", rekla je Uljarević.

Rezultati predsjedničkih izbora, dodala je, pokazali su da je to bila nesumnjivo dobra politička odluka, ali da se sada postavlja pitanje kako dalje.

Prema riječima Uljarević, SNP i Pozitivna Crna Gora osjećaju da moraju sačuvati svoju političku autonomiju i da ne mogu dozvoliti da se odlučivanje u opoziciji centralizuje.

(Agencija MINA)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније