Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 02. 2016. 13:01 >> 08:17
6

GLASOVIMA DPS-A I "IZBORA"

Nataša Aćimović opet na čelu Herceg Novog

Kandidatkinja izborne liste "Izbor", Nataša Aćimović, glasovima odbornika DPS-a i "Izbora", ponovo je izabrana za predsjednicu Opštine Herceg Novi. Opozicija nije prisustvovala glasanju jer, kako su kazali, nijesu željeli da učestvuju u novoj farsi vladajuće koalicije i nelegalnom izboru Aćimović.

Podsjetimo, ranije je Upravni sud Crne Gore poništio odluku SO Herceg Novi, od 6. avgusta prošle godine, o izboru predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataše Aćimović.

Izboru predsjednice Opštine Herceg Novi prethodilo je usvajanje autentičnog tumačenja odredbe člana 57 Statuta Opštine Herceg Novi, kojeg je utvrdio Odbor za Statut i propise.

Time su, po riječima predsjednika Skupštine opštine, Andrije Radmana, otklonjeni svi propusti u proceduri prethodnog izbora predsjednice Aćimović na koje je ukazao Upravni sud poništavajući prošlogodišnju Odluku Skupštine, prenosi radio jadran.

"Donijet je novi akt i uvaženo pravno stanovište Upravnog suda, koji nije utvrđivao je li zakonit ili nezakonit izbor predsjednice, već je našao da je u procesnim radanjama bilo nejasnoća i zato je zatražio ponovno donošenje akta. Zakon o lokalnoj samoupravi je jasno definisao ko može biti predsjednik opštine, što se definiše Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 11", naveo je Radman.

Naveo je i uslove, a to su da je birač koji je napunio 18 godina starosti, radno sposoban, ima prebivalište na teritoriji Crne Gore dvije godine, a u opštini šest mjeseci.

"Način na koji će taj kandidat biti biran određuje se Statutom. Naš Statut može izazvati nedoumice, jer navodi da se predsjednik opštine bira iz redova kandidata izborne liste, ali u stavu 5. se kaže da je Zakon odredio uslove. Intencija Skupštine nije bila da dodatno ograniči izbor predsjednika Skupštine nego samo da legitimiše subjekat koji može predlagati kandidata za predsjednika opštine, a to je lista koja je ušla u Skupštinu sa najmanje jednim mandatom", obrazložio je Radman, uvjeren da je ispoštovana sva procedura i da su eleminisane sve pravne nedoumice.

Predsjednik Kluba odbornika "Izbor" Mladen Ivanović, potvrdio je da je Nataša Aćimović kandidatkinja njihove liste i da su glasanjem za nju otklonjene sve nedostatke u proceduri na koje je ukazao Upravni sud.

Aćimović: Poteban je veliki rad

Nakon što su potom odbornici DPS-a i "Izbora" podigli drugi put ruke za proteklih šest mjeseci za nju, stara - nova predsjednica Nataša Aćimović je kazala da je reizbor za nju velika čast. 

"Velika mi je čast što vas drugi put mogu pozdarviti kao predsjednica Opštine Herceg Novi. Našem gradu je potreban period smirenja i velikog rada. Pokazala sam da nudim dobru volju, toleranciju i strpljenje, kao i jasnu viziju puta ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Ti ciljevi su ostvarivi isključivo kroz transparentno vođene lokalne samouprave i jedinstvo svih nas oko pitanja od značaja za grad i građane. Herceg Novi treba brži razvoj, veselu mladost i zadovoljnu starost. Zamislite kojom brzinom bi se naš grad razvijao kada bi svako od nas maksimum svog znanja, emiocije i energije uložio u njegov napredak. Krajnje je vrijeme da se okrenemo dužnostima zbog kojih smo ovdje, stoga predlažam da se nakon završetka ove sjednice okrenemo radu, jer smo svi mi domaćini našeg grada", poručila je Aćimović.

Prethodno je na na vanrednoj sjednici hercegnovske Skupštine glasovima vladajuće koalicije DPS-a i "Izbora" usvojen je budžet opštine za 2016. u iznosu od 17.125.000 eura. Za budžet je glasalo 18 odbornika, a glasanju nije prisutvovala opozicija.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније