Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2016. 09:50 >> 21:58
23

ISPRED "PLAZE"

Osudili paljenje zastava Kosova i Albanije

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Građanska alijansa osudili su paljenje albanske i kosovske zastave u Podgorici. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda od nadležnih očekuje efikasnu akciju u otkrivanju počinioca.

 

Naime, nepoznati počinioci zapalili su sinoć zastave Albanije i Kosova, ispred poslovnog objekta Kapital Plaza u Podgorici.

U Kapital Plazi nalaze se prostorije ambasade Kosova.

"Ministarstvo izražava žaljenje i najoštrije osuđuje vandalski i neprimjereni čin paljenja albanske i kosovske zastave ispred objekata ambasada Albanije i Kosova u Podgorici", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Iz ovog resora su istakli da su u stalnoj komunikaciji sa ambasadama.

"Nadležni organi preduzimaju sve neophodne radnje na rasvjetljavanju slučaja i  otkrivanju počinilaca", istalkli su iz MVPEI.

Navode kako su ubijeđeni da ovakvi izolovani slučajevi ne mogu uticati na dobre bilateralne i prijateljske odnose naših država.

Zaštitnik očekuje da će nadležni organi efikasno reagovati

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore smatra krajnje neprimjerenim i neprihvatljivim paljenje zastava Albanije i Kosova ispred objekata njihovih ambasada u Podgorici, saopštili su iz te institucije.

"Podsjećamo da nacionalna zastava nije samo zvanični administrativni već je i važan simbol zajedništva i prijateljstva naroda i za svaku je osudu skrnavljenje zastave bilo koje države", navodi se u reagovanju.

Kako kažu iz institucije Zaštitinika, ovakvi događaji nijesu u duhu uspostavljenog sistema multietičkog, nacionalnog i vjerskog sklada kao velikih vrijednosti i ponosa demokratske Crne Gore.

"Zaštitnik vjeruje da na to neće negativno uticati događaj iz Podgorice, kao i nedavani iz Ulcinja kada su takođe napadnuta nacionalna obilježja jer oni treba da budu shvaćeni kao izolovani incidenti, koji zaslužuju najoštriju osudu. Zaštitnik očekuje da će nadležni organi efikasno procesuirati počinioce ovog događaja", zaključuje se u reagovanju.

Socijaldemokrate su oštro osudile vandalski i primitivan čin paljenja zastava naših susjeda Albanije i Kosova.

U toj partiji vjeruju da će nadležni organi preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi počinioci bili sankcionisani i ubuduće spriječilo ponavljanje ovih incidenata. To je, kako kažu Socijaldemokrate, svakako u interesu budućih dobrosusjedskih odnosa.

"Zajedničkim naporima moramo suzbijati svaki oblik raspirivanja nacionalne netrepeljivosti i mržnje, samim tim jer smo država koja baštini građanske i demokratske vrijednosti i ne smijemo dozvoliti da se ovakvim pojedničanim istupcima to na bilo koji način naruši", poručuju Socijaldemokrate.

Građanska alijansa (GA) pozvala je nadležne da sprovedu hitnu istragu, otkriju i dalje procesuiraju počinioce ovog nedjela.

"Podsjećamo da je etnička distanca u Crnoj Gori izrazito visoka i da je ona posljedica neadekvatnog odnosa državnih institucija kako po pitanju procesuiranja ratnih zločina tokom devedesetih godina, koji su bili motivisani vjerskom i nacionalnom mržnjom, tako i zbog izostanka adekvatne reakcije u brojnim pojedinačnim slučajevima koji su se događali nakon toga. Napominjemo da već godinama ukazujemo da smo društvo u kom su državne institucije zatvorene za pripadnike manjinskih naroda i da visoki funkcioneri vlasti i dalje šalju nacionalističke izjave i podržavaju nacionaliste kojima se sudi za najteža krivična djela protiv čovječnosti", saopštili su iz Građanske alijanse.

Bošnjačka stranka najoštije je osudila "vandalizam i antigrađanski čin koji su pokazali nepoznati počinioci zapalivši zastave dviju susjednih zemalja, Albanije i Kosova".

Takav postupak je, kako navode iz BS, apsolutno neprihvatljiv u današnjem civilizacijskom sistemu.

"A naročito jer se radi o prijateljskim državama Crne Gore. Ovakvo ponašanje ima za cilj podstrekivanje nacionalne netrpeljivosti koje je u suprotnosti sa vrijednostima i idealima demokratskog društva. BS apeluje na nadležne organe da preduzmu sve neophodne radnje koje će dovesti do otkrivanja počinioca i njihovog daljeg procesuiranja", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније