Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 04. 2016. 21:27 >> 22:05
10

ODLUKE GLAVNIH ODBORA

SDP i Demos podržali potpisivanje Sporazuma

Glavni odbori Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa danas su podržali potpisivanje Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore. GO Demosa je, kako je saopšteno iz te partije, ovlastio predsjednika Miodraga Lekića da nastavi u pravcu realizacije planiranih aktivnosti. GO SDP je iskazao očekivanje da će ovaj dogovor, "pod uslovom da bude do kraja i u dobroj vjeri poštovan", doprinijeti stabilizaciji političke klime u Crnoj Gori.

"Glavni odbor iskazuje zadovoljstvo što se usaglašeni tekst Sporazuma, u svom dominantnom dijelu, podudara sa predlogom odnosno platformom opozicije koja je DPS-u ponuđena na početku razgovora o formiranju Vlade izbornog povjerenja", navodi se u saopštenju SDP-a.

Ta partija, kako navode, podsjeća crnogorsku javnost da je predsjednik Skupštine Crne Gore i SDP Ranko Krivokapić pokrenuo Parlamentarni dijalog za slobodne i fer izbore u okolnostima velike političke krize i protesta dijela opozicije koja je tražila formiranje prelazne Vlade.

"Politička kriza u Crnoj Gori je determinisana nepovjerenjem u demokratski izborni proces i političke partije koje pribjegavaju manipulacijama u izbornom procesu, što je jasno naznačeno i u brojnim međunarodnim dokumentima posebno izvještajima Evropske komisije o napretku", navodi se u saopštenju.

SDP konstatuje da zbog ove činjenice i ne čudi što su upravo te partije u svim fazama procesa pregovora, pokušavale da opstruiraju  konačan dogovor o fer uslovima za izbore i formiranje Vlade izbornog povjerenja. 

"Insistiraćemo na spriječavanju bilo kakve opstrukcije Sporazuma kako bi stvorili uslove za Vladu izbornog povjerenja, koja će sprovesti izbore priznate od svih koji će učestovati na njima", poručili su iz SDP-a.

Demos za saradnju s opozicijom na bazi uzajamnog uvažavanja
   
Lider Demosa Miodrag Lekić je, kako se navodi u saopštenju te partije, upoznao članove GO sa dinamikom rada koja je prethodila ovom Sporazumu.

"Istakao je značajan doprinos Demosa u parlamentarnom dijalogu i u radu radne grupe, koji su doveli do uspješne pregovaračke pozicije opozicije sa predstavnicima vlasti. Naglasio je da politika dijaloga, koju Demos zagovara od prvog dana svog postojanja, doprinosi demokratskim procesima u Crnoj Gori i na taj način njegovanju nove političke kulture", navodi se u saopštenju te partije.

    
Kako se dodaje, pored činjenice da je Demos djelovao do sada, kao što će činiti i u buduće, samostalno i u skladu sa svojim Programom, ostaje otvoren za saradnju sa svim opozicionim snagama na bazi uzajamnog uvažavanja i ravnopravnosti.
    
U raspravi, kako saopštavaju iz Demosa, učestvovalo je više članova Glavnog odbora.
    
"Predsjednik Izvršnog odbora Goran Danilović je upoznao članove Glavnog odbora o dinamici formiranja opštinskih struktura. Izrazio je optimizam odzivom članova i aktivista u opštinama gdje su lokalne strukture uspostavljene i najavio aktivnosti u opštinama gdje je taj proces još uvijek u toku", zaključuje se u saopštenju Demosa.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније