Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 05. 2016. 10:45 >> 10:52
45

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO

Sjednica ipak bez premijera

Premijer Milo Đukanović i predstavnici Vlade Crne Gore neće prisustvovati sjutrašnjoj sjednici parlamenta. Sjednici će, međutim, prisustvovati poslanici DPS. Saopštio je to crnogorski premijer, Đukanović, gostujući u emisiji "Živa istina".

 

Premijer je rekao i da Vlada izbornog povjerenja nije samo ad hoc projekat, oročen do oktobarskih izbora, već da je mogući model trajnog prevazilaženja unutrašnjih podjela.

Đukanović smatra i da javna opomena poslanicima DF-a za incident koji se desio u petak nije adekvatna mjera, ocjenjujući da se uprava parlamenta pokazala "kao krajnje neodgovoran domaćin, koja nije zaštitila integritet Vlade, koju je pozvala da učestvuje na sjednici". 

"Ono što želim da potvrdim i da odagnam sumnju jeste da će poslanički klub DPS-u trenutku glasanja biti u parlamentu i glasati za prijedlog premijera. DPS ne može biti nikakav problem izboru Vlade”,  kazao je Đukanović. 

Institucija parlamenta mogla biti zaštićena

Premijer napominje da su nagovještaj za incident, koji se desio u parlamentu imali svi.

I to nijesu, kako ističe, bile nikakve tajne informacije obavještajnih službi, nego su se, kaže čelnici DF-a potrudili da sve obavijeste, kada su sa skupa početkom maja poručili da ulaze u parlament da bi atmosferu sa ulice unijeli u najviše zakonadavno tijelo, kako bi se obračunali. 

Institucija parlamenta, vjeruje premijer, mogla je biti zaštićena od scena kakve su viđene u petak.

"Izostanak adekvatne reakcije države nakon pokušaja rušenja države 24. oktobra prošle godine, direktno je uzrokovao onakav najprije nasilni ulazak u parlament od prije nekoliko dana, pa onda i onakvo nasilje od prije tri dana u sali u kojoj se održavaju plenarne sjednice parlamenta. Treba li upozoravati da je vrlo opasno na ovom nivou demokratske odgovornosti, na kom se nalazi crnogorsko društvo danas, stvarati privid ljudima da naspram njih ne postoji autoritet, koji ograničava njihovu percepciju vlastite slobode, koja nema nikakve veze sa demokratijom. To apsolutno vodi u anarhiju, nasilje, u pokušaj da se apsolutizuje vlastita sloboda na štetu slobode svih drugih. Zato mora postojati autoritet, koji će to ograničiti, bilo kome od predsjednika Vlade do svakog građanina”, istakao je premijer.

Đukanović je rekao i da mu je sasvim logično što su višemjesečne tenzije kulminirale na onakav način u Skupštini.

Posljednjih mjeseci prisustvovali smo, kako je kazao, ozbiljnom restrukturiranju političke scene Crne Gore.

Svi imamo odgovornost

“Posljedica tog restrukturiranja jeste da je postojao sve uži prostor za onu politiku koju promoviše DF, koji suočen sa tom okolnošću da sve dublje tone u jednu baru, koja ima samo jedan scenario, a to je isušivanje. Mislim da DF ima potrebu da pokuša na ovakav način da pojača svoj politički i društveni uticaj, time što će sa ulice, gdje je izgubio bitku ući u parlamnet i pokušati da nastavi  da se u njemu  ponaša manirima ulice. To je bilo očekivano za svakog elemenatno upućenog u politička zbivanja u Crnoj Gori, zato to ne može biti iznenađenje”, istakao je Đukanović. 

Na pitanje da li je nakon posljednjeg incidenta u parlamentu moguće vratiti politički život u normalu, pet mjeseci prije izbora, Đukanović je odgovorio da je apsolutno moguće, te da u takav scenario i vjeruje. 

Očekuje i da bi tačka na priču o lex specialisu i sastavu nove Vlade mogla biti stavljena početkom naredne sedmice. 

“To bi trebalo da budu dvije tačke, jedna za drugom, realno je da se to može obaviti u prva dva tri dana naredne sedmice”, kazao je premijer. 

Potvrdio je i ono što se moglo čuti iz dobro obaviještenih krugova, a to je da Vlada izbornog povjerenja nije samo ad hoc projekat, oročen do oktobarskih izbora, nego mogući model trajnog prevazilaženja unutrašnjih podjela.

“Ja svih ovih deset godina nijesam skrivao tu ideju, ja sam govorio da bez obzira što imamo većinu, nećemo učiniti dobru uslugu Crnoj Gori ni budićim generacijama, ako zacementiramo podijeljenost. Svi imamo odgovornost prema podijeljenosti, ali vladajuća većina ima veću, zato sam i pokrenuo tu inicijativu. Žao mi je u ovom trenutku što prije svega zbog opozicionih svađa nije prepoznata ta šansa i nije kompletiran opozicioni blok, koji će ući u Vladu izbornog povjerenja, ali ne gubim nadu. Čini mi se, da je već okolnost da smo potpisali politički sporazum u jednom širem sastavu jedna solidna platforma, na kojoj treba raditi do izbora, ali i nakon njih”,  rekao je Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније