Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

19. 05. 2016. 08:05 >> 07:55
69

USVOJEN LEKS SPECIJALIS

Smijenili Krivokapića, izabrali novu vladu

Ranko Krivokapić smijenjen je rano jutros s funkcije predsjednika Skupštine Crne Gore. Za smjenu Krivokapića glasala su 43 poslanika, jedan je bio protiv, dok je bilo 18 nevažećih glasova. Usvojen je leks specijalis, a izabrani su i članovi nove vlade izbornog povjerenja.

Iako su poslanici DF-a uzeli listiće, i otišli do kabine za glasanje, ldier Nove i poslanik tog političkog saveza, Andrija Mandić, rekao je da niko od Frontovaca ipak nije glasao za smjenu Krivokapića.

Glasali su svi poslanici DPS-a, DF-a i SNP-a, osim Snežane Jonice koja je odsutna. Glasali su i poslanici Pozitivne koja nije učestvovala u raspravi, ali je najavila dolazak na glasanje. Poslanici SDP-a, Demosa i poslanik Nik Đeljošaj nijesu glasali. 

Poslanici su o razrješenju Krivokapića glasali tajno. Do izbora novog predsjednika, parlamentom će predsjedavati potpredsjednik Skupštine Milutin Simović, iz DPS-a.

Usvojili Leks specijalis

Poslanici su rano sat nakon ponoći, usvojili Zakon o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, takozvani leks specijalis. 

Za leks specijalis je glasalo 49 poslanika, protiv je bilo 20, a uzdržanih šest. Za potpredsjednika Vlade izabran je Petar Ivanović. Takođe, kao i nestranačka ličnost na predlog SDP-a, GP URA i Demosa, Miodrag Vujović.

Za ministra poljoprivrede izabran je Milenko Popović, finansija Raško Konjević, unutrašnjih poslova Goran Danilović, a rada i socijalnog staranja Boris Marić. Nakon izbora, novi članovi Vlade su položili zakletvu.

Prethodno je Krivokapić u završnoj riječi ocijenio da je SDP uvijek bila na pravoj strani istorije i da je zbog toga bila u opoziciji osam godina, devedesetih. On je ocijenio da je SDP-u nezavisna Crna Gora bila cilj, a DPS-u sredstvo kako bi očuvali prvobitno stečeni kapital u ratnim devedesetim. 

"Glavna vijest danas je da je pao kreditni rejting Crne Gore, da više nećemo moći da vraćemo kredite, a ne Milo, Ranko ili neko drugi. To je danas glavna vijest, a ne čak ni Sveto. Sveto je neumitnost, tako će proći svi koji su kršili zakon, da li za godinu ili dvije, ali proći će tako", naveo je Krivokapić. On je poručio da nije bilo protesta DF-a ne bi bilo ni parlamentarnog dijaloga.

Krivokapić je poručio DF-u da je "put Crne Gore u NATO završena stvar i da to mogu da pokušaju da spriječe samo sa DPS-om". 

Krivokapić je ocijenio "da su zbog loše ekonomske politike u zemlji mogući socijalni nemiri i nestabilnost." On je poručio da će, ako propadne sporazum vlasti i opozicije, protesti doći na red.

"Bojim se da se vraćamo unazad", kazao je Krivokapić.

Mandić: Pad Krivokapića najveći udar Đukanoviću

Lider DF-a Andrija Mandić je ocijenio da će večerašnji pad Ranka Krivokapića biti najveći udar Milu Đukanoviću. Mandić je ocijenio da su dva stuba vladavine Mila Đukanovića upravo Krivokapić i Svetozar Marović. 

"Oba stuba su poklekla kao i Momir Bulatović. Mi se radujemo što je Đukanović ostao sam i što ćemo uskoro da ga oborimo", naveo je Mandić.

Poslanik Goran Danilović ponovio je, u završnoj riječi, da Demos neće glasati za smjenu Krivokapića. 

"To je zato što želimo da se pokaže nova parlamentarna većina, izglasana 27. januara. Neka Vas smijene oni koji su Vas izabrali. Ja mislim da ni Krivokapiću ne treba da bude žao ako ta nova većina ovdje bude utvrđena. Mi treba da napravimo novu većinu", ocijenio je Danilović.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić, u završnoj riječi, rekao je da ne pravi razliku između Krivokapića i premijera Mila Đukanovića, ali nije saopštio kako će se izjasniti SNP.

"Od 2003. godine nikad nijesam podržao Vaš izbor. Vi nijeste jedan od onih koji se mijenjaju", poručio je Milić.

Rastoder: DPS, osim Skupštine, pokušala da ukroti i tužilaštvo

Funkcioner SDP-a Rifat Rastoder ocijenio je da je Krivokapić uzdigao Skupštinu od bespogovornog servisa Vlade do bespogovornog kontrolora Vlade. 

"Uprkos dobroj volji da sve razumijem, nemoguće je da se otmem utisku da je ceremonijal oko provjere povjerenja u vladu tokom januara zaključno sa grožničavim insistiranjem da se smjeni Krivokapić ustvari samo pokušaj skretanja pažnje sa brojnih problema", rekao je Rastoder u završnoj riječi.

On je ocijenio da je DPS, osim Skupštine, pokušala da ukroti i tužilaštvo.

"Zato SDP smeta jer je najozbiljniji konkurent na narednim izborima. Poslušnici nastavljaju najprljaviju moguću kampanju protiv SDP-a. Ne prezaju od najgrubljih i ličnih napada", poručio je Rastoder.

Dritan Abazović je, u završnoj riječi, ocijenio da je najvažniji cilj demokratska smjena vlasti. Abazović je naveo da su, ukoliko bude predizbornih zloupotreba, mogući protesti cijele opozicije i u oktobru.

"DPS je 2011. godine pokrao izbore zajedno sa SDP-om. Nemojmo da mislimo da je DPS nepobjediva. Oni su ranjivi i pobjedivi. Ja vjerujem da ćemo 9. oktobra zajedno slaviti. To će biti najveća pobjeda od referenduma 2006. godine", rekao je Abazović.

Ranije danas, poslanik DPS-a, Miodrag Vuković, podsjetio je da je njegova stranka pokrenula inicijativu za smjenu Krivokapića, i istakao da DPS vjeruje da je zahtjev za smjenu šefa parlamenta utemeljen.

"Prije nekoliko godina počele su da se slažu kockice, a sada sklopljeni mozaik zahtijeva ovakvu inicijativu", kazao je Vuković.

Vuković je ocijenio da je Skupština, do sada, bila institucija koja se poštuje. On je rekao da u ovom trenutku DPS ne može da pristane "da budemo mimo svijeta".

"Da ovaj dom bude vođen od strane pobornika politike apsolutnog oponiranja svega znači demokratsku razvojnu ambiciju Crne Gore", rekao je Vuković.

Abazović: Nije uveo parlamentarnu diktaturu

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, rekao je da njegov klub neće smjenjivati Krivokapića, jer ga nijesu ni birali. Za Krivokapića je kazao da je odličan igrač, ali da gnjavi loptu.

"Optužbe da je uveo parlamentarnu diktaturu ne stoje, i one mogu da budu samo izgovor ljudima koji ne razumiju demokratiju, jer su upali sa pripravničkim stažom ovdje i sa ulice", rekao je Abazović.

Najavio je da on i njegov kolega iz kluba, Miloš Konatar, neće glasati za smjenu Krivokapića.

"Sve ove stranke koje u nekom momentu odluče da napuste DPS, više su nego dobrodošle", poručio je Abazović, i ponudio se da broji glasove nakon izjašnjavanja.

Draginja Vuksanović iz SDP-a, kazala je da su SDP i Krivokapić neugodni svjedoci svih djela i nedjela u proteklih 25 godina. Ona je rekla da je potrebno podsjetiti na neke lekcije iz istorije.

"SDP i Krivokapić nijesu vodili politiku rat za mir, nijesu deportovali muslimane, nijesu bili saučesnici Kaluđerskog laza i Bukovice. Ko je to uradio? Upravo oni koji su pred referendum napravili otklon od te politike i čestitam im na tome", rekla je Vuksanović. 

Ona je podsjetila da je SDP spriječila prodaju EPCG i potapanje Tare, navodeći kako SDP i Krivokapić nijesu donijeli pogubne odluke o privatizacijama koje su hiljade radnika ostavili bez posla.

Labudović zamjerio zbog SPC i srpskog jezika

Poslanik DF-a Emilo Labudović rekao je da mu je žao što Krivokapić odlazi s funkcije, ali ne zato što će izgubiti Crna Gora, već zato što će, kako je poručio, na njegovo mjesto doći neko gori. Zamjerio je Krivokapiću na odnosu prema SPC-u i srpskom jeziku, na šta mu je Krivokapić odgovorio da nije rušio i palio crkve. 

Krivokapić je rekao da se svi moramo promijeniti na bolje, da bi smo mijenjali Crnu Goru.

"Treba i opozicija i onaj časni dio vlasti, jer narod strada", rekao je Krivokapić.

Na trenutak se rasprava spustila na lokalni nivo, pa je šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović, diskutovao o promjeni imena glavnog gradskog trga u Podgorici, navodeći da je zagonetka kako će se podgorički trg zvati nakon što od juče zvanično nosi naziv Trg nezavisnosti. 

Damjanović je podsjetio da je za izbor predsjednika parlamenta glasalo 46 poslanika. Napomenuo je da je predsjednik parlamenta od 2003. biran četiri puta i da je na funkciji neuobičajeno dugo.

"U odnosu na razlike, ideološke prirode između SNP-a i SDP-a, one su opšte poznate. Mi nikad nećemo oprostiti na onome što je SDP uradio po pitanju SPC, zatiranja srpskog jezika i NATO-a", rekao je Damjanović.

Šabović imao poruku za sunarodnike

Poslanik SDP-a, Džavid Šabović, rekao je da su se u parlamentu okupili da na proslavu nezavisnosti smijene onog ko je od početka bio za nezavisnost, a po nalogu onih kojih su organizovali referendum protiv te nezavisnosti.

"Velika mana Ranku je što nije optužen da je stekao nezakonito makar neki euro na račun države. Ja bi rekao euro, vi drugi bi rekli milion, jer vi ispod eura ne brojite", kazao je Šabović.

On je kolegama iz DPS-a poručio da je Krivokapić sve ono što oni ustvari nijesu. Imao je poruku za sunarodnike.

"Teško je reći ljudima koji su 90-ih proganjani, da u njihovo ime danas i po nalogu onog koji je progonio učestvujete u satanizaciji politike i onog koji su vas zajedno štitili", rekao je Šabović.

Milan Knežević (DF) je, poželjevši dobrodošlicu poslanicima DPS-a, koji su juče bojkotovali rad parlamenta, izlaganje počeo citiranjem afirmativnih ocjena Krivokapića koje je on u prethodnom periodu iznosio na račun premijera Mila Đukanovića.

On je podsjetio Krivokapića na ponudu DF-a da sa tim savezom napravi koaliciju.

"Pokušali ste da razbijete DF, što vam nije uspijelo, dijeleći ga na građanski podobne i seljačko-ruralnu...", rekao je Knežević.

Ponudio je Krivokapiću da sva njegova saznanja u vezi sa protestima 24. oktobra podijeli sa crnogorskom javnošću. Pitao je Krivokapića "ko je od političara iz vrha DPS-a i Vlade planirao likvidacije poslanika DF-a 24. oktobra".

Kalač pohvalio doprinos demokratizaciji

Almer Kalač iz Bošnjačke stranke (BS) rekao je da bi bilo logično da je Krivokapić podnio ostavku nakon što je njegova stranka 27. januara uskratila podršku Vladi Crne Gore.

"Do sada nijesmo čuli da SDP raskida koaliciju po osnovu koje je sa nekoliko procenata glasova na listi Evropska Crna Gora osvojila 30 odsto vlasti", rekao je Kalač. 

Pohvalio je, međutim, način na koji je Krivokapić vodio parlament, kao i njegov doprinos demokratizaciji u Crnoj Gori. 

U ime Liberalne partije (LP), poslanik te stranke, Andrija Popović, rekao je da je SDP glasanjem protiv povjerenja Vladi prestala da bude nosilac prava iz koalicionog sporazuma. 

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović, rekao je da je Krivokapiću uoči referenduma 2006. godine rekao da će pomoći Đukanoviću da napravi privatnu državu.

"Ranko mi je rekao da će moći da ga kontroliše. A, postao je njegov saučesnik u pljački i pohari Crne Gore", naveo je Bulatović.

Podsjećamo, predlog za razrješenje Krivokapića podnijelo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Force i Hrvatske građanske inicijative.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade. Poslanici će na kraju sjednice glasati o sve tri tačke dnevnog reda.

Пратите нас на

Коментари69

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније