Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 05. 2016. 15:22 >> 22:08
16

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Novi parlament odlučiće o NATO-u

Crnogorski Ustav ne predviđa održavanje referenduma o pristupanju NATO-u, a odluku o načinu ulaska u Alijasu donijeće novi Parlament koji će biti konstituisan nakon oktobarskih izbora, kazao je u Briselu premijer Milo Đukanović.

"Ja smatram da u ovom trenutku ne treba licitirati sa tim kako će odlučiti Parlament koji će biti konstituisan nakon izbora koje imamo u oktobru. Ono što sam uvijek do sad govorio, nikada ne bih bez potrebe organizovao referendume i zaklanjao se iza volje građana, naprotiv preuzeo bih odgovornost za donošenje odluka koje su nam date kao mogućnost našim Ustavom", poručio je premijer i dodao da će parlament odluku donijeti nakon što protokol ratifikuju parlamenti svih članica NATO-a.

Đukanović je ubijeđen i da bi, da se danas održi referendum, većina građana podržala odluku o pristupanju Crne Gore NATO-u.

On kazao je da je pristupanje Crne Gore NATO-u dobro i za Alijansu, jer se nastavlja sa daljom promocijom vrijednosti tog saveza u regionu.  "Vjerujem da će ovo biti veliko ohrabrenje za Crnu Goru, za naše inostrane partnere", poručio je Đukanović u Briselu i dodao da očekuje da investitori ubuduće sa više odlučnosti ulažu u Crnu Goru.

Premijer je uvjeren da se posljednjih godina u regionu povlače dobri potezi. "Integracija je drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana. Vjerujem da će to biti ohrabrenje za sve druge države", poručio je premijer.

Zahvalio je regionu, ali i Stoltenbergu i NATO timu. "Bez njihove podrške naš put bi bio teži", zaključio je Đukanović.

Ovo je početak, nastaviti reforme

Potpisivanje protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u početak je putovanja, na kojem se od naše države očekuje da nastavi sa reformama u više oblasti, poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg na konferenciji za medije sa premijerom Milom Đukanovićem u Briselu.

"Zahtjev je to da Crna Gora nastavi da realizuje svoje reforme, vezane za vladavinu prava, borbu protiv korupcije i da nastavi da modernizuje odbrambeni sistem. Ja sam jako impresioniran posvećenošću Crne Gore i to je razlog što je 28 članica odlučilo da potpiše Pristupni protokol, jer smo svi vidjeli posvećenost Crne Gore", poručio je Stoltenberg.

On je saopštio da se članice NATO-a raduju što će u budućnosti sarađivati sa Crnom Gorom u Alijansi. Stoltenberg je podsjetio da sada Crna Gora treba potpisani Protokol da deponuje u Vašingtonu i zatraži punopravno članstvo.

Naveo je i da proces ratifikacije zavisi od svake države članice NATO-a pojedinačno i od brzine kojom će njihovi parlamenti ratifikovati pristupni protokol. "Posljedni put trebalo je oko godinu dana", podsjetio je Stoltenberg.

Prelaznom Vladom da smanjimo tenzije

Premijer je ubijeđen i da će današnje potpisivanje protokola imati blagotvoran uticaj na budući politički i demokratski život naše zajednice.
Đukanović je kazao i da je jučerašnjom rekonstrukcijom Vlade htio želio da smanji nepovjerenje opozicije prema izbornom sistemu i prema crnogorskim institucijama.

"Vjerujem da će saradnja uticati na to da i današnju odluku pravilnije razumijemo, da razumijemo da je u najboljem interesu u cjelini", poručio je Đukanović.

Premijer je kazao i da jučerašnja rekonstrukcija Vlade nije urađena zbog bilo čijeg pritiska.

"Nego zbog našeg osjećaja potrebe da u donošenje odluka i u rad izvršne vlasti uključimo i sve druge relevatntne političke subjekte u Crnoj Gori...Na ovaj način želimo da smanjimo tenzije, smanjimo nepovjerenje i što je moguće više integrišemo i druge političke subjekte u donošenju važnih političkih odluka. Zato vjerujem da će taj proces jako doprinijeti da se sa više razumijevanja gleda i na odluke poput današnje da se na pravi način razumije da je Crna Gora 2006. željela nezavisnost da bi upravljala svojom budućnošću", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније