Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

30. 05. 2016. 15:19 >> 19:57
28

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

CG će brže napredovati kao dio NATO-a

Bezbjednosna slika Evrope bila bi nedovršena bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske strukture, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović, i ocijenio da će Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, brže napredovati u svim oblastima.

Đukanović je sjednici Parlamentarne skupštine NATO u Tirani istakao važnost što je taj forum otvoren za parlamentarce zemalja koje bliže sarađuju sa Alijansom, čime se, kako je kazao, jača međusobno povjerenje, kao i razumijevanje za bezbjednosne teme od zajedničkog značaja.

Crnogorski premijer je podsjetio da je upravo Parlamentarna skupština NATO prije šesnaest godina otvorila vrata Crnoj Gori na zasijedanju u Berlinu, u novembru 2000. godine.

"To je bila prilika da pred parlamentarcima NATO zemalja saopštim da Crna Gora, koja je tada formalno bila dio Miloševićeve Jugoslavije, vidi sebe kao dio razvijene Evrope, a ne epizodistu u rušenju njegovog režima. Takođe, da bi svako pakovanje Crne Gore u četvrtu jugoslovensku federaciju, kakva je ideja postojala, bilo dugoročno nepovoljno po stabilnost regiona. Naša vizija se pokazala realnom. Današnja Crna Gora, koja ove godine obilježava desetogodišnjicu nezavisnosti, prepoznaje se kao uspješna evropska priča i faktor stabilnosti na Balkanu", istakao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je potpisivanjem Protokola o pristupanju, Crna Gora de facto postala dio evroatlantske zajednice narodai poručio da naša zemlja ostaje posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava i jačanja javne podrške.

"Novi status u okviru Alijanse je motiv više da nastavimo sa reformama istim tempom. Vjerujem da će saveznici prepoznati našu predanost i odgovornost, i bez zastoja ratifikovati Protokol", rekao je predsjednik Vlade.

To će, kako je kazao, omogućiti da već iduće godine Crna Gora postane punopravna članica NATO.

"Crna Gora je dobila priliku da učestvuje u radu svih tijela Alijanse, u dijalogu o najvažnijim političkim i bezbjednosnim pitanjima današnjice. Poseban podstrek za nas je učešće po prvi put u takvom statusu na Samitu u Varšavi. Smatramo da našim aktivnim angažovanjem u regionu, kao i na drugim područjima, možemo zajedno s partnerima da doprinosimo jačanju evropske bezbjednosti i sigurnosti na Mediteranu", naglasio je Đukanović.

Takođe je istakao da članstvo u NATO omogućava potrebnu sigurnost, u momentu kada se svijet suočava sa brojnim bezbjednosnim izazovima, ne samo u Evropi i na Bliskom istoku.

"U našem slučaju, to je garancija da ćemo moći upravljati svojom budućnošću, i time osigurati da se mnoge neprijatne epizode iz naše dalje i bliže prošlosti nikad ne ponove. Zato je poziv za članstvo u NATO za Crnu Goru jedan od najznačajnijih uspjeha Crne Gore u protekloj deceniji", poručio je Đukanović.

On je još jednom podsjetio da je integracija u evroatlatnske strukture neodvojiva od integracije u EU.

"Naš motiv za punu integraciju u NATO i EU proističe iz odlučne namjere da vrijednosti na kojima se temelje ove organizacije čvrsto etabliramo u crnogorskom društvu. Budući da su oni fundirani na istim principima, predano ćemo nastaviti sa sveobuhvatnim reformama i usklađivanjem našeg sistema sa evropskim. To je proces sveukupne, istorijski i civilizacijski dalekosežne transformacije koja građanima Crne Gore, i budućim generacijama treba da osigura stabilnost i prosperitet", kazao je Đukanović.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora kao punopravna članica Alijanse brže napredovati u svim oblastima, ujedno i u svojoj misiji podizanja nivoa svijesti o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda.

"Zato želim da istaknem značaj snaženja uloge žena u oblasti bezbjednosti, posebno za tradicionalna društva kao što je crnogorsko. U tom kontekstu ukazujem na punu posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1325 - Žene, mir i bezbjednost Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je, podsjetivši da je Crna Gora bila jedina republika u kojoj nije bilo ratova i razaranja u vrijeme raspada Jugoslavije, kazao da će članstvo naše zemlje u NATO će dodatno ojačati stabilnost regiona, a time i cjelokupne Evrope.

"U političkom smislu, napredak Crne Gore jasno pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante, za šta će se Crna Gora snažno zalagati i kao buduća članica. To je najbolji i najubjedljiviji odgovor retrogradnim snagama u regionu i izvan njega. Tokom posljednje decenije Balkan je preskočio vjekove. Međutim, političke snage koje žele da zaustave proces integracija nijesu u potpunosti pobijeđene. Naprotiv. Motivisane bezbjednosnim, ekonomskim i drugim izazovima s kojima se evroatlantski prostor suočava, postaju aktivnije. Ta činjenica se ne smije zanemarivati", upozorio je Đukanović, dodavši da se Zapadni Balkan suočava sa još neriješenim autentičnim problemima.

On je poručio da se Crna Gora već ponaša kao članica Alijanse i da sjutra, kao punopravna članica, ostaje spremna i otvorena za dalji doprinos globalnoj bezbjednosti.

Đukanović je istakao da deset godina od obnove nezavisnoti možemo biti ponosni na ostvarene rezultate.

Ipak, svjesni smo da su pred nama nove obaveze koje ćemo prihvatiti sa podjednakim elanom uvjereni da je to jedini put koji garantuje Crnoj Gori i njenim građanima bolji život i prosperitet. Sve vaše zemlje, kao i administracija NATO u Briselu, neodvojivi su dio svih naših uspjeha", kazao je predsjednik Vlade.

Tarner: Članica NATO i prije kraja godine

Crna Gora će možda i prije kraja ove godine postati punopravna članica NATO alijanse, kazao je predsjednik Parlamentarne skupstine NATO, Majkl Tarner, na proljećnom zasjedanju u Tirani.

"Uskoro, možda čak i prije kraja ove godine još jedna zemlja regiona pridružiće nam se kao punopravna članica NATO-a. Crna Gora je pokazala da dijeli naše vizije i da je spremna da ih brani", rekao je Tarner.

On je čestitao Crnoj Gori potpisivanje protokola, poručujući da će i dalje snažno zagovarati članstvo Crne Gore u NATO-u, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da dijeli viziju slobodne Evrope.

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније