Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 05. 2013. 19:19 >> 21:25
21

TREĆI MANDAT

VIDEO I FOTO: Vujanović položio zakletvu

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović položio je zakletvu na svečanoj sjednici Parlamenta u Vladinom domu na Cetinju. Time je i zvanično započeo svoj treći predsjednički mandat.

Svečanoj sjednici na kojoj je Vujanović položio zakletvu prisustvuju samo poslanici DPS-a i manjinskih partija, dok iz redova SDP-a sjednici je prisustvovao samo lider partije Ranko Krivokapić.

Ranije danas je iz SDP-a saopšteno da Krivokapić prisustvuje u svojstvu predsjednika Skupštine, a ne partije.

Uoči polaganja Vujanovićeve zakletve Krivokapić je rekao da je zakletva utemeljana u vjeri u časnu riječ koja je bila važnija od života u Crnoj Gori.

„Zakletva kao amanet predacima, kao obaveza pred odgvornošću. Ovih dana na te riječi nas posebno posjeća onaj ko je zaslužio da bude iznad svih nas“, rekao je Krivokapić.

Vujanović se "svojom čašću" zakleo da će dužnost predsjednika Crne Gore obavljati "savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine".

"Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava“, kazao je Vujanović.

On je tokom govora komentarisao i ekonomsku situaciju u zemlji, poručujući da "vlast mora u ekonomskoj krizi odlučivati odlučnije i hrabrije".

"Naravno, transparentno i javno, bez odlaganja", istakao je Vujanović, navodeći da je na vlasti odluka i odgovornost.

Predsjednik je rekao da dobrom ambijentu moraju pomoći svi, uključujući i opoziciju, civilni sektor i medije.

"Uz isti cilj, a to je dobro Crne Gore", rekao je Vujanović.

On je poručio da je važno da Crna Gora "sigurno nastavi svoj put evroatlantskih integracija", te da bude posvećena demokratskim vrijednostima. Vujanović je rekao kako se nada da će Crna Gora "već na narednom Samitu NATO-a dobiti poziv za članstvo".

"A da će građani to prihvatiti kada im se saopšte sve vrijednosti integracija", rekao je Vujanović.

On smatra da se "ne možemo razlikovati u onome što je dobro Crne Gore".

"Tim vrijednostima posvetiću naredni mandat, poštujući ustavni kapacitet, uz maksimalnu ličnu posvećenost, kao predsjednik svih građana, pomoći ću opštem dobru Crne Gore, tako mi Bog pomogao, neka je vječna Crna Gora", kazao je Vujanović.

Za vrijeme polaganja zakletve, ispred Vladinog doma na Cetinju je protestuje stotinak građana koji su jutros rano, pješke krenuli iz Podgorice prema Prijestonici, a koji na taj način izražavaju nezadovoljstvo aprilskim predsjedničkim izborima.

Učesnici marša skandiraju "Lopovi, lopovi", a predsjednik Vujanović pozdravljen je zvižducima. Na to im je Vujanović uzvratio mahanjem.

Polaganju zakletve u Vladinom domu na Cetinju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Ovdje možete pogledati snimak sa inauguracije.

 

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније