Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

23. 06. 2016. 15:08 >> 14:52
3

RAKČEVIĆ PORUČUJE

Sjednice Vlade da budu javne

Demokratska Crna Gora se mora izboriti za koncept javnosti i javnih sjednica Vlade i djelovanja vlasti, poručio je danas lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.

On je kazao da je Vladina komisija u tajnosti samo u proteklih par mjeseci probranim poklonila stanove vrijedne preko dva miliona eura i podijelila poklon kredite u iznosu preko 215 hiljada eura.

“Ima se, može se, pa je prosječna veličina stana preko 84 metara kvadratnih. Javnost mora da zna koliko je hiljada stanova proteklih godina poklonjeno unutar političke kaste podobnih. Koliko godina je trebalo da javnost dođe do spiska od 600 poklon stanova u Podgorici”, kaže se u izjavi Rakčevića, prenosi Mina.

Prema njegoim riječima, godinama vlast u Crnoj Gori funkcioniše kao tajna, zavjerenička grupa koja upravlja zarobljenim društvom. “Osnovne informacije se proglašavaju tajnim i zaštićenim podacima”. 

“Jasno, ne radi se o zaštiti podataka važnih za državne i nacionalne interese . Radi se o potrebi da se od očiju javnosti sakriju informacije i zaštiti krajnje neodgovorna, ohola i rasipnička vlast i njeni djelovi stopljeni sa ortacima iz organizovanog kriminala”, kazao je Rakčević.

On je naglasio da je jedna od uloga kontrolora iz opozicije da otvori crne kutije vlasti i upozna građane sa načinom na koji se u tajnosti raspolaže sa našim novcem i kojim ortacima vlasti se opraštaju milioni eura poreza. 

“U iole demokratskim društvima nezamislivo je da se nekom ko obavlja javnu funkciju dodjeljuju poklon stanovi vrijedni i do 200 hiljada eura. Takva praksa se poklapa s definicijom korupcije. Vlast godinama proglašava tajnim informacije o dodjeli poklon stanova od novca poreskih obveznika”, rekao je Rakčević.

On ocjenjuje da je ova vlast krajnje neodgovorno i bez osjećaja za realnost i mogućnosti povećala sebi i poslanicima plate na preko 2.000 eura. 

“Ova ponašanja su odraz politike obijesnih, nadmenih i raspojasanih raspikuća, a ne politike dobrog domaćina. Sav ovaj pir obijesti se dešava u situaciji kad Crnoj Gori prijeti slom javnih finansija i kad je neophodno već na polovini godine raditi rebalans budžeta”, kazao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, ove i naredne godine da bi se održao sistem vlast će pozajmiti 1,3 milijarde eura ili 1.8 miliona eura dnevno. “Kreditni rejting Crne Gore i dalje pada i zadužujemo se po kamatnim stopama preko šest odsto”.

“U vrijeme neprimjerene obijesti političke elite DPS-a dolazimo do informacija da 65 hiljada domaćinstava prima neki od vidova socijalne pomoći. Otkriva se da preko 21 hiljada domaćinstava koji prosječno duguju skoro 1400 eura za električnu energiju i da su pred isključenjem. Zavise od onih koji drže makaze”, rekao je Rakčević.

Crna Gora kao zarobljeno društvo sa neodgovornom elitom, smatra on, ne može krenuti na put oporavka i dostojanstvenog življenja. 

“Svi koji istinski vole Crnu Goru moraju zajednički raditi na mirnim promjenama ove sunovrat politike”, poručio je Rakčević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније