Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 05. 2013. 15:56 >> 15:56

SASTANAK JJI

Lukšić: Regionalni dijalog - preporuka

Crna Gora je posvećena jačanju regionalnog dijaloga kao najbolje preporuke za ekonomski progres i napredak u integracionim procesima, kazao je danas ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. On je, učestvujući na završnom sastanku šefova diplomatija zemalja učesnica Jadransko-jonske inicijative u okviru slovenačkog predsjedavanja, naglasio važnost osavremenjavanja JJI, u cilju kreiranja odgovarajuće makrostrategije za potrebe svih država Jugoistočne Evrope i izgradnje budućnosti koja će počivati na zajedničkim, evropskim vrijednostima.

Lukšić je istakao spremnost za saradnju i pružio podršku kreiranju i implementaciji Strategije EU za jadransko-jonski region.

Predsjedavanje JJI od Slovenije danas je zvanično preuzela Albanija, koja će u narednom jednogodišnjem periodu biti domaćin svih aktivnosti Inicijative.

Sastanak je okupio visoke zvaničnike osam zemalja koji su, petnaestu godinu za redom, razmjenjivali mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu Jadranskog i Jonskog mora.

U fokusu je bila uloga JJI i unaprjeđenje djelovanja inicijative u funkciji kreiranja jadransko-jonskog makroregiona i trasiranja puta zemalja Zapadnog Balkana ka EU. Učesnici su bili jednoglasni u davanju podrške Strategiji EU za jadransko-jonski region, kao mehanizmu za jačanje regionalne saradnje i procesa evropskih integracija.

Zajednički je ponovljena podrška projektno orijentisanom radu JJI u funkciji implementacije konkretnih oblika saradnje, definisanih u Briselskoj deklaraciji koja je usvojena na sastanku, u cilju efikasnijeg odgovora na izazove pred kojima se inicijativa nalazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније