Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

03. 11. 2016. 08:16 >> 07:54
13

PREGOVORI

Nova vlada do 15. novembra?

Pregovarački tim Demokratske partije socijalista (DPS) predvođen kandidatom te stranke za mandatara, Duškom Markovićem, uspješno je okončao prvi krug razgovora i sa timovima Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, HGI i albanskih stranaka usaglasio sve principe i strateške pravce rada nove izvršne vlasti, saznaje Pobjeda iz više izvora sa pregovora koji su vođeni početkom sedmice.

Prema informacijama tog lista, o raspodjeli resora među partijama buduće vladajuće koalicije bilo je samo načelnih razgovora, a konkretniji dogovor o podjeli uloga u izvršnoj vlasti obaviće se nakon što se 7. novembra konstituiše novi saziv parlamenta i predsjednik države Filip Vujanović i zvanično imenuje mandatara.

Demokratska partija socijalista, koja je usvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima 16. oktobra, već je predložila Duška Markovića, sadašnjeg potpredsjednika Vlade i zamjenika predsjednika DPS-a, za mandatara.

Brojni izvori iz vrha DPS-a naglašavaju da će formiranje nove vlade brzo uslijediti, već 15. novembra.

Kao što su mediji juče izvijestili, kandidat za mandatara iz Demokratske partije socijalista Duško Marković završio je juče prvi krug konsultacija sa potencijalnim koalicionim partnerima. Nakon odvojenih sastanaka sa predstavnicima Bošnjačke stranke, HGI, Albancima i Socijaldemokratama, saopšteno je da će drugi krug konsultacija biti nastavljen nakon što predsjednik države Filip Vujanović zvanično predloži Markovića za mandatara.

Po Ustavu Crne Gore, predsjednik predlaže mandatara u roku od 30 dana od održavanja konstitutivne sjednice. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Marković je na sastanku sa manjinama i Socijaldemokratama dogovorio ubrzanje procesa pregovora.

"Dogovorili smo se da ubrzamo stvari, da svi pregovarački timovi počnu da rade na nacrtu koalicionog sporazuma u programskom dijelu. To bi bio sastavni dio ekspozea budućeg mandatara Markovića", saopštio je izvor Pobjede.

Nakon sastanka sa predstavnicima manjina, Marković je rekao da razgovori još nijesu završeni, ali da je zadovoljan.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније