Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 11. 2016. 21:36 >> 21:43
18

ĐUKANOVIĆ OCIJENIO

"DF u dosluhu sa teroristima"

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da se planiranje terorističkih akcija u Podgorici, na dan izbora 16. oktobra nije dešavalo bez znanja određenih visokih političkih adresa na opozicionoj sceni. Đukanović je kazao da aktivnosti Demokratskog fronta vidi kao učešće u pripremi njegovog ubistva i učešće u pripremi oduzimanja nezavisnosti Crnoj Gori.

"Ne vjerujem da je neko sa inostrane adrese strane odlučio da časti opoziciju u Crnoj Gori vlašću, a da oni ništa o tome ne znaju. Čak i kad bismo u to povjerovali, teško nam je da ovaj scenario ne dovedemo u vezu sa svim onim što su lideri DF-a poručivali u kontinuitetu, a posebno tokom posljednjih nekoliko dana predizborne kampanje.", kazao je Đukanović u intervjuu televiziji Pink M.

Lider DPS-a je ocijenio da, što se njega tiče, nema nikakve sumnje da su određene visoke političke adrese na opozicionoj sceni bile dio ovog scenarija u kome je svako imao svoj zadatak.

"Demokratski front je imao zadatak da izvede ljude ispred parlamenta, da pritome zažmure kada njihovi saborci, teroristi u uniformama crnogorske policije sa stepeništa crnogorskog parlamenta zapucaju po masi, jer žrtvovati nekoliko desetina života a da se pri tome stvori revolt i predstavi to kao nedjelo crnogorskog režima, šta to znači za njih kad su u svetoj misiji osvajanja vlasti i svetoj misiji službe Rusiji i panslovenskim pravoslavnim interesima", naveo je Đukanović i ocijenio da su zato manipulatorski prigovori opozicije o hapšenju terorista na dan izbora.

Tužilaštvo je, podsjeća Đukanović, najavilo da će se istraga nastaviti i da će, manje više rezultirati optužnicom i logično je da će se na temelju takve optužnice zasnivati sudski proces.

"Crna Gora se uhvatila u koštac sa planiranim terorističkim napadom i da moraće taj proces da dovede do kraja. Nema nikakve sumnje da će jedan broj aktera ovoga procesa morati da robija zbog ovoga što je pokušao da uradi u Crnoj Gori.", rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da aktivnosti Demokratskog fronta vidi kao učešće u pripremi njegovog ubistva i učešće u pripremi oduzimanja nezavisnosti Crnoj Gori.

"I sa tim ćemo svakako morati da živimo i oni i ja, ali će pravosudne institucije profesionalno obaviti svoj posao i ubijeđen sam da, niti će ko biti optužen bez valjanog dokaza, a posebno da neće biti donešena presuda bez jasnih i valjanih dokaza", poručio je Đukanović.  

Lider DPS-a je ocijenio je da su izbori 16. oktobra bili nova borba za crnogorsku slobodu i preloman događaj za budućnost Zapadnog Balkana. 

"Ovo nema nikakve veze sa veličinom države i njenom populacijom. Mi- Crna Gora smo se našli na pravo mjestu u jednom nedoložnom poslu u najgorem mogućem trenutku. Zašto na pravom mjestu. To mjesto se zove prag ili vrata NATO. Drugo, našli smo se u neodložnom poslu – u parlamentarnim izborima koji su redovni i kojima nema odlaganja , i treće, našli smo se u najgorem mogućem trenutku, u trenutku oštrog, najoštirijeg sukoba u novijoj globalnoj političkoj istoriji, između istoka i zapada, između NATO-a, EU, Amerike i Rusije", kazao je Đukanović u intervjuu televiziji Pink M.

Zato je, naglašava lider DPS-a, pobjeda na oktobarskim izborima podvig.

"Jer mi nijesmo pobijedili samo naše političke protivnike. Imali smo naspram sebe vrlo goropadnu silu  koja je, naravno, ušla u ovaj proces da ostvari svoje strateške interese, da zaustavi širenje NATO-a na prostoru Zapadnog Balkana. Ti njeni interesi su se podudarili sa interesima opozicije koja je željela da se posluži tom stranom silom da bi uz neregularnu podršku sa strane došla na vlast. Pobijediti sve to, taj instrumentarij podrške našim političkim protivnicima, od medijskog do finansijskog, na kraju, kao što vidimo i bezbjednosnog, je podvig ne DPS-a nego demokratske Crne Gore koja je prepoznala tu opasnost i odlučno stala u zaštitu crnogorske slobode, njene nezavisnosti i suverenosti", kazao je Đukanović.

On je rekao da je DPS, na izborima, osvojila novi dio biračkog tijela i za oko 20 odsto uvećala svoj saldo mandata.

"Ovo nije pobjeda, ovo je trijumf politike DPS-a. Dozvolite da se podsjetimo projekcija koje smo mi davali za naše političke protivnike, biće ljekovito podsjećanje. Kazali smo da samozvana velika koalicija Ključ ne može dobaciti do 15 odsto u danu kada su oni izjavili da imaju 22 odsto podrške. Tada sam rekao da ću svakog nositi ko prebaci 15 odsto. To je bio povod za razne humoristične nastupe lidera te koalicije koji su govorili o tome ko će koga jahati, ali smo svi zajedno dočekali 16. oktobar uveče i vidjeli trojicu delija koji nimalo nijesu bili raspoloženi za jahanje, koji su više puzali saopštavajući svoje učinke. Naš narod bi rekao: Ljepši se kopaju", istakao je Đukanović.

Premijer je podsjetio da je govorio da će SDP "nakon izdaje nacionalnih interesa i izdaje 18-godišnjeg koalicionog partnerstva boriti za ulazak u parlament".

"Umjesto toga imali smo izjave samozvanog evropskog premijera, gospodina Krivokapića, da će ostvariti mnogo bolji izborni rezultat, a prepolovili su saldo svojih mandata, imali su na prošlim izborima osam mandata, sad su osvojili četiri", kazao je Đukanović.

DPS je, podsjeća on, govorio da će se politički primitivizam oličen u DF-u zadržati u nekom okviru između 15 do 20 odsto i da je crnogorska politička scena toliko napredovala da nema toleranciju za "takvim političkim izrazom".  

"Došli su do 20 odsto, što je realni iskaz u datim uslovima, budući da je DF i politički primitivizam i prije i tokom kampanje bio goropadno podržan od strane njihovih inostranih i moćnih mentora i makar nekoliko procenata u ovom saldu je rezultat takve vrste pritiska- finansijskog, medijskog i svakog drugog prema jednom dijelu biračkog tijela, odnosno manipulacije tim biračkim tijelom", naveo je Đukanović.

Lider DPS-a je ocijenio da bi nova vlada, na čelu sa Duškom Markovićem, biti formirana za par sedmica.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније