Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Antena M [ Objavila R.B. ]

04. 12. 2016. 08:07 >> 07:45
32

MIJOVIĆ OCJENJUJE

"Rusija bi tuđom motkom da omlati gloginje"

To što je mala Crna Gora zakucala na vrata NATO-a, nije "zaboljelo" Rusiju zbog veličine teritorije, nego zbog narušavanja odavno dogovorenog principa velikih sila i to onog iz Jalte, "pola-pola, fifti-fifti", smatra Vlastimir Mijović, jedan od najuglednijih bosansko-hercegovačkih novinara.

Jedan od najznačajnijih bosanskih novinara, nekadašnji dopisnik "Oslobođenja" iz Moskve, u emisiji "Živa istina" govorio je o uticaju ruske spoljne politike na našu zemlju i Zapadni Balkan. Na pitanje zašto je Moskva mirno posmatrala ulazak Hrvatske i Albanije u NATO, a ovako oštro reaguje na ulazak male Crne Gore u Alijansu, Mijović pojašnjava da posrijedi nije veličina teritorije, nego narušavanje dogovora sa Jalte iz februara 1945.:

"Kad se završavao Drugi svjetski rat sve je lijepo dogovoreno i za Titovu Jugoslaviju. U momentu kada je Crna Gora pokušala da ode na onu polovinu koja joj nije određena, tad nastaju problemi. Princip pola-pola podrazumijevao je da Hrvatska i Slovenija odu na Zapad, u dugo planiranom raspadu Jugoslavije. Crna Gora je u ruskom paketu "fifti", vidjeli smo to i kroz njihovu kupovinu u Crnoj Gori, da bi se na taj način infiltrirali. Zapad je osjetio, u trenutku raspada Jugoslavije, da ne smije igrati na pola-pola, nego da kompletnu bivšu Jugoslaviju uvede u svoju interesnu sferu", kaže Mijović.     

Izjavu bivšeg ruskog premijera Sergeja Stepašina da bi za Srbiju, ulazak Crne Gore u NATO bio isto što bi za Rusiju bilo pristupanje Ukrajine toj organizaciji, jer je Crna Gora isto što i Srbija - jedan narod, jezik i crkva, Mijović gleda kroz vođenje politike velikih sila, po modelu "zavadi pa vladaj".

"Moskva je davno odlučila da ostvaruje svoje ciljeve tako što će u regionu tražiti nekoga ko ima nešto protiv onoga nad kojim žele uticaj. Nijesu isplakane sve suze zbog toga što Srbija i Crna Gora nijesu jedna država i sad Rusija pokušava da tuđom motkom omlati gloginje, da nahuška Srbiju da kvari odnose sa Crnom Gorom, i da ona obavi rizični dio posla i Crnu Goru 'privede pameti', odnosno pravoslavnoj matici. Odnosi između Crne Gore i Srbije su jako loši, ma ko šta govorio. Nije morala Srbija uopšte učestvovati u pokušaju državnog udara, ali je poslužila kao poligon, sa kojeg će se izvršiti ta diverzija", smatra Mijović.  

Upitan da li vjeruje da je u Crnoj Gori insceniran državni udar, da nije bilo ruske uloge, te da je cijela priča izborna manipulacija, objašnjava:

"Kad se objektivno uzmu činjenice i sve raščlani, jedini zaključak je da je to izvela Rusija, ali nijesu Rusi tako naivni."

Na upadicu da i crnogorski organi, barem zasad, ne govore o vezi zvanične Rusije sa planovima za terorističku akciju na dan izbora, Mijović objašnjava pravila igre: 

"Da se sjutra otkrije da je tako, Putin će reći treba ih strijeljati, a to je naravno sve odredila njegova administracija. Kralj na dvoru ima razne ešalone da ih upotrijebi u određenim situacijama. U Rusiji ne može bez Putina da se namjesti ni utakmica treće lige, tu nema dileme."

Je li vas iznenadio ovako grub politički faul Rusije u posljednjih nekoliko mjeseci u Crnoj Gori? Od finansijskog upliva, preko otvorenih izjava političara, pa do scenarija sa terorizmom? 

"Nijesam iznenađen, jer se tako ponašaju oni koji nijesu moćni. Kad vam neko kaže ja sam mafijaš, nemojte ga se plašiti. Rusija stalno prijeti, jer vjeruje u moć riječi. Nije nikom lagodno to da sluša, od predsjednika države do građana, jer svi imaju dojam jačine Rusije. Oni, međutim, ne mogu realizovati svoje aspiracije dok ne dobiju zeleno svijetlo od partnera, koje nazivaju neprijateljima", kaže Mijović, insistirajući na stavu da Rusija i SAD, zapravo, fingiraju neprijateljstvo, a dijele međunarodni uticaj u srazmjeri 90:10 u korist Vašingtona!

Vjeruje da Crna Gora nije labava država i da Rusija ne može da zakomplikuje naš put ka Alijansi, ali ga, kaže, čudi zašto se prolongira ulazak Crne Gore u NATO.  

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније