Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 02. 2013. 10:31 >> 10:42
40

POGLED NA CRKVU

Marović: Treba nam crkva sa imovinom knjiženom ovdje

Crnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata, koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, a ipak drugih država, kazao je, u intervjuu Dnevnim novinama, potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

Na pitanje kako može da se riješi problem crkve u Crnoj Gori, Marović je odgovorio da je bolje je vjerovati u Boga nego pričati o crkvi.

"Crkva je u službi dobra i okupljanja, a ne podjela i udaljavanja najbližih. Tako bi trebalo biti. Takva je crkva kojoj sam naklonjen, kojoj vjerujem. Pravoslavni narod u Crnoj Gori trebalo bi da se okuplja u vjeri božjoj, ako po svom izboru nijesu ateisti, a ne crkvu dijeliti na nacionalnu pripadnost ili ugrožavati temeljna ljudska prava slobode vjeroispovijesti. Crnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata, i za Crnogorce i za Srbe; crkva koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, a vjernike Crnogorce činiti "gostima" u sopstvenoj kući; crkva koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, ali ipak drugih država“, rekao je Marović.

Marović kaže da je crkva koja treba Crnoj Gori - pomiriteljska, koja svoje sjedište ima na Cetinju, a svoju duhovnu braću svugdje gdje se vjeruje u Hrista i ekumenizam i suživot sa ljudima druge vjere; crkva na čelu sa mitropolitom koji osjeća Crnu Goru, moli se za nju i koji se ne stidi da kaže da je Crnogorac, kao i Srbin, ali prije svega prvi monah pravoslavnog zajedništva u Crnoj Gori.

Neka mi Bog oporosti ako griješim, zaključio je na temu crkve, Svetozar Marović.

 

Potpredsjednik DPS-a kazao je kako ne sumnja u pobjedu predsjedničkog kandidata te stranke na narednim izborima, bez obzira na izostanak podrške SDP-a.

Marović smatra da za ustavnost kandidature Filipa Vujanovića ne treba konsultovati Venecijansku komisiju, jer je primjena prava u nadležnosti "unutrašnje vlasti".

„Ono što ja znam, i što znaju svi u Crnoj Gori, je da je na referendumu 2006.godine Crna Gora postala nezavisna država, da je 2007.godine donijela Ustav nove, suverene države po kojem je utvrđeno da niko ne može biti biran za predsjednika više od dva puta“, rekao je on u intervjuu Dnevnim novinama.

Marović je podsjetio da su po Ustavu nezavisne Crne Gore predsjednički izbori održani samo jednom, 2008.godine, kao i da će ove godine biti organizovani drugi.

„Uloga međunarodnih institucija je dragocjena u postupku "izgradnje", "pravljenja" prava, i njihovi savjeti su korisni i dobrodošli sa poštovanjem i mjerom koja zahtijeva i uvažavanje specifičnih okolnosti, pravne tradicije i dobra Crne Gore. No, primjena prava je u nadležnosti unutrašnje vlasti“, kazao je Marović.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније